Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nın çayırı (çimleri) değiştirildi.
Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu yağlı güreşlerde bu yıl 655.'si düzenlenecek. Küçükten büyüğe bütün pehlivanların hayali Kırkpınar Er Meydanı çayırında güreşmek.
Türkiye'nin farklı illerinde yıl içerisinde yapılan güreşlerde mücadele veren pehlivanlar, yağlı güreşlerin finali için Edirne'ye akın ediyor. Her yıl kaydını yaptıran binlerce pehlivan, Er Meydanı çayırına çıkmanın heyecanını yaşıyor. 18-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak yağlı güreşleri için Edirne Belediyesi şimdiden hazırlıklara başladı. İklim şartlarının normale dönmesiyle birlikte ilk çalışma Kırkpınar çayırında yapıldı. Pehlivanların mücadele verdiği yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda kendiliğinden yetişen çayırlar temizlendi.
Çayırın altındaki sert toprak tabakası da kaldırıldı. 25 santimetre derinliğe kazınan alana yumuşak milli toprak dolduruldu. Milin üzerine ise Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde yetiştirilen dayanıklı çim ekildi. Tamamen belediyenin imkânlarıyla gerçekleşen ve 1 milyon TL'ye mal olması beklenen çalışmalar sonucunda, Er Meydanı daha doğal görünümüyle pehlivanları karşılayacak.
Kırkpınar Er Meydanı'nda incelemelerde bulunan Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte pehlivanların daha doğal çayırda güreşeceğini söyledi. Kırkpınar zemininin yorulduğunu anlatan Gürkan, Edirne Belediyesi olarak radikal bir kararla alanı komple temizlemeye karar verdiklerini kaydetti. Gürkan şunları söyledi: "Buradaki çimeni tamamen kaldırdık. Buradan yaklaşık 40 kamyondan fazla rusubat taşıdık, yaklaşık 25 santimetreye yakın da kotunu düşürdük. Pehlivanlarımız güreşirken herhangi bir yaralanmaya, herhangi bir sakatlanmaya maruz kalmasınlar diye, ayrıkları ve ağaç köklerini temizledik. Bilahare, bu alanı son teknoloji kullanılarak düzledik. Ve üzerine daha doğal çimin yetişebilmesi için alüvyon toprakları, 'mil' adını verdiğimiz yaklaşık 30 kamyon topraklardan serdik."
Kırkpınar'ın yeni çayırı ile ilgili de bilgi veren Başkan Gürkan, "Buradaki çim, bir kültür çimi değil. Belediyenin doğal ortamda yetiştirdiği doğal bir çim. Yani bunun içerisinde hem üzerindeki çok fazla baskıya dayanabilecek, yürümeye ve ağırlığa dayanabilecek, diğer taraftan da pehlivanlarımızın yağlı güreşmesi nedeniyle üzerlerinden akan yağın çime, ota zarar vermeyecek şekilde bir doğal bir çam var. Onları serdik." dedi.
Alandaki çalışmaların bu yıl yapılacak yağlı güreşlere yetiştirileceğini açıklayan Gürkan, "Burada bu yıl, daha nezih bir ortamda daha düzgün bir ortamda daha doğal bir çayırda herhangi bir yaralanmaya, sakatlanmaya maruz kalmadan daha güzel bir Kırkpınar'ı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN