Kış durgunluğu Uzakdoğu'lu turistlerle hareketlendirilecek

MUĞLA (CİHAN)- Türkiye turizminin yaz sezonuna endekslenmesi ve Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kış dönemini sessiz geçiren Muğla'nın Fethiye ilçesinde, kış turizminin umudu Uzakdoğu oldu. Son yıllarda özellikle Kore ve Çin'den turist ağırlamaya başlayan ilçe, bu turistlerin devamlılığını sağlamak ve sayılarını artırmak için çalışıyor.

Daha önce İstanbul ve Kapadokya'yla kendilerini sınırlayan Japonya, Kore ve Çinliler Fethiye'yi de gezi programlarına eklemeye başladı. Daha çok kültür ağırlıklı gezilere önem veren Uzakdoğu turistleri bölge açısından gelecek yıllarda önemli bir potansiyel oluşturuyor. Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Gümüşhan, bu turistlerin turizmde ciddi bir ivme oluşturduğunu belirterek, bu oluşan ivmenin korunması ve geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

"Eskiden Uzakdoğu diye tabir ettiğimiz Çin, Japon, Kore grubundan misafirlerimizi İstanbul'da ya da Kapadokya'da görüyorduk." diyen Gümüşhan, bu algıyı değiştirmek için Fethiye'nin yeterli materyale sahip olduğunu açıkladı. Gümüşhan, "İstanbul'a indikten sonra Ankara, Kapadokya, Pamukkale, Fethiye, Efes ve tekrar İstanbul'a devam edip ülkelerine geri dönüyorlar. Uzakdoğulu misafirlerimiz programlarının dışına pek çıkmazlar. Fethiye'yi ciddi şekilde kullanmaya başladılar ve geceleme sayılarını da arttırdılar. Eskiden bir iki geceleme yaparken şimdilerde bu sayı dört gecelemeye çıktı.Bu turistler ağırlıklı olarak kışın geliyorlar. Bu tam da Fethiye'nin istediği profilde bir tatilci portföyü. Bu turistler sabit tesiste kalmazlar ve sürekli gezerler. Öncesinden o bölgeyle ilgili çok iyi bilgileri vardır. Bu özelliklerinin esnafa, bölgeye ve işletmelere çok büyük faydaları var. Mutlu bir misafir tipidir. Türk kültürünü severler ve her şeyden mutlu olmayı bilirler." şeklinde konuştu.

Uzakdoğu pazarını çekmek için tesislerin İngilizcenin yanında artık Japonca ve Korece bilen eleman bulundurması gerektiğini söyleyen FETOB Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Gümüşhan, yöneticilerden de direk Dalaman uçuşlarının konulması yönünde talepte bulundu. Bu konu hakkında çalışmalar olduğunu söyleyen Gümüşhan, Japon, Çin ve Koreli turistlerin aktarmalı olarak Dalaman'a gelebildiğini aktardı.

Yamaç paraşütü merkezine yapılan ve kışın uçuşlara olanak sağlayan 1200 metre Babadağı yamaç paraşütü pistinin de Uzakdoğulu turistlerin bölgeye ilgi duymasında önemli etken olduğunu belirten Gümüşhan, şöyle konuştu: "Babadağ 1700 ve 1900 pisti kardan dolayı kışın uçuşlarda kullanılamıyordu. 1200 pistinin yapılmasıyla müthiş derecede bir ivme kazandı. Alternatif turizmine katkı sağlıyor ve çok ciddi ivme kazandırıyor. Doğa yürüyüşlerimiz var. Bunu da parlatmamız gerekiyor. Bu aktiviteleri kullanırken doğru kanalları kullanmak gerekiyor. Aracıları kullandığınız zaman bazen misafirlerimizden memnuniyetsizlikler alıyoruz. Buda bu işle ilgisi olmayan kişilerin bu işe el atmasından dolayı kaynaklanıyor. Bu küçük bir sorun olsa da dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü onlar çok çabuk mutsuz olup küsebilen yapıya sahipler." CİHAN
20 Şubat 2015 14:20
DİĞER HABERLER