Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kadına yönelik şiddet konusunun dayanılmaz bir noktaya gelmesinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın "kadınlar ve erkekler eşit değildir" yönünde politika üretmesinin etkisi olduğunu söyledi. Kadının fiziki şiddet dışında bir çok şiddet türünü içselleştirdiğini dile getiren Kışanak, kadının şiddete karşı çıkması, kadın bilincinin oluşması, şiddet sarmalından çıkıp kendi ayakları üzerinde durması için çalıştıklarını kaydetti.
Kadın alanında ortak çalışmalar ve projeler geliştirmek için kentimizde bulunan Hollanda Kezban Vakfı'ndan Saniye Tezcan, Fındık Demir, Hollanda Saxion Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nursel Akdeniz, Hollanda Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı'ndan Tijda Cansız, Gülcan Karademir, DONADARİA Vakfı'ndan Dr. Gerda M. Nijssen ve Dr. Delal Akdeniz, Kışanak'ı makamında ziyaret etti. Belediyenin Diyarbakır'da 2 tane kadın sığınma evinin bulunduğuna işaret eden Kışanak, yakın zamanda kadınların daha kısa süreli kalabilecekleri İlk Adım İstasyonu'nu açacaklarını belirtti. Kadınların ekonomik yaşama katılmasının Türkiye'de iyice zorlaştığını ifade eden Kışanak, kadınların sermaye sahibi olmamalarından dolayı erkeklerin sınırladığı yaşam alanı içinde kalmak zorunda olduklarını vurguladı. Kadınların yaşamın her alanında büyük emekler verdiğini, ama bu emeklerin karşılığını alamadığını söyleyen Kışanak, kadınların ev içinde bir nevi ücretsiz ev işçisi olduğunu vurguladı. Belediyenin kadınlarla ilgili çalışmasını, "Sosyal Hizmetler" kapsamından çıkardıklarını dile getiren Kışanak, "Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi dezavantajlı grubun fırsat eşitliği yakalama çalışması değildir. Kadının bir irade, kimlik olarak kendini kabul ettirme ve eşit yurttaşlık haklarını kazanma mücadelesidir. O nedenle biz bu çalışmayı Kadın Politikalar Daire Başkanlığı altında örgütledik." dedi. Bu çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizen Kışanak, Kadın Politikalar Daire Başkanlığı'nın ne merkezi hükümet nezdinde ne de yerel yönetimlerde bulunmadığına dikkat çekti. Kuzey Avrupa'nın bazı ülkelerinde eşitlik bakanlıklarının bulunduğunu ifade eden Kışanak, "Bizler yerel yönetimlerde kadınların kendi çalışmalarını yürütmeleri için ayrı bir bütçelerinin olması gerektiğine inandık. Kadınlar kendi politikalarını ve çalışma alanlarını kendileri belirlemelidir." şeklinde konuştu.
Kışanak'ın konuşmasının ardından konuşan Fındık Demir, Hollanda'da yaptıkları eğitimlerde kadının yaşamın her alanında olduğunu vurgulamaya çalıştıklarını belirtti. Burada yapılan kadın çalışmalarının Hollanda'ya da yansıdığına dikkat çeken Demir, "Genelde bizler göçmen kadınlar üzerine çalışma yürütüyoruz. Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınlarla buluştuğumuzda merkezi hükümetin kadın politikalarının yanlış olduğu dile getiriliyor. Bu sebeple sizlerin ürettiği kadın politikaları bizler için önemlidir." dedi. CİHAN