Kişiye özel olmayan beslenme, ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor

Kişiye özel olmayan beslenme, ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor
Ünlü diyetisyen Hatice Karslıoğlu, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo verme programlarının kişiye özel olması gerektiğini, kişiye özel olmayan zayıflama programlarının, saç dökülmesi, safra kesesinde taş, kabızlık, gut hastalığı, aşırı sıvı kaybı, ağız içi yaralar, gözaltında morluklar, kansızlık, tansiyon düşüklüğü, kanda glikoz düzeyinin normalin altına inmesi, kemik erimesi gibi ciddi bir takım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğunu bildirdi.

Ünlü Diyetisyen Hatice Karslıoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada, kişisel beslenmenin, kişinin durumuna uygun beslenme biçimi olduğunu, kişinin durumunu belirleyen faktörlerin ise yaş, cinsiyet, kilo, boy, hastalık özgeçmişi ve biyokimyasal gibi bulgular olduğunu ifade etti. Karslıoğlu, "Bu faktörlere göre günlük olarak alınması gereken makro ve mikro besin ögeleri; kişinin damak tadı, ruhsal durumu, beslenme kültürü ve yaşam koşulları dikkate alınarak belirlenir. Buna uygun beslenme programı ise yalnızca diyetisyenler tarafından uygulanacak olan tıbbi beslenme tedavisidir" dedi.

KİŞİYE ÖZEL OLMAYAN ZAYIFLAMA PROGRAMLARI, HASTALIKLARIN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLUYOR

Sağlıklı beslenme gibi sağlıklı diyet yapmanın da mühim olduğunun altını çizen Hatice Karslıoğlu, "Mucize diyet', '1 ayda 5 kilo diyeti', 'Bikini diyeti', 'Yaz diyeti' gibi kısa sürede hızlı kilo vermeye teşvik eden ve kişiye özel olmayan reçeteler, bilimsel olarak kabul edilmediği gibi insan sağlığını da tehdit eder. Ayrıca tek bir besinin tek başına faydası yoktur. Beslenme, makro ve mikro besin ögelerinden oluştuğunda bütünlük kazanır. Kişiye özel olmayan zayıflama programları, saç dökülmesi, safra kesesinde taş, kabızlık, gut hastalığı, dehidratasyon (aşırı sıvı kaybı), ağız içi yaralar, gözaltında morluklar, kansızlık, tansiyon düşüklüğü, hipoglisemi (kanda glikoz düzeyinin normalin altına inmesi), kemik erimesi gibi ciddi bir takım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısıyla beslenme programları kişinin tıbbı özgeçmişi, aile öyküsü, beslenme öyküsü, daha önceki yaptığı zayıflama diyetleri, fiziksel aktivite bilgileri ve biyokimyasal bulgular dikkate alınarak hazırlanabilir" diye konuştu.

EN BÜYÜK HATA, UZMANA BAŞVURMAMAK

Kişilerin özellikle kilo verirken yaptıkları en büyük hatanın, bir uzmandan danışmanlık almaması olduğunun altını da çizen Karslıoğlu, şöyle devam etti: "Genellikle komşusunun, arkadaşının uyguladığı veya internetten bulduğu diyet reçeteleriyle kısa sürede zayıflamak istemektedirler. Oysa bu durum en çok kendilerine zarar vermektedir. Oysa kilo vermek, kısa süreli değil uzun soluklu bir tedavi sürecidir. Destek alınacak diyetisyen kişiye yalnızca bir liste vermez; nasıl beslenmesi gerektiğini, mutsuz olmadan, sevdiği besinlerden uzak kalmadan ama bir taraftan da vücudunu hastalıklarından koruyarak nasıl besleneceğini öğretir. Şunu hiç unutmamak gerekir; kişisel beslenme, kişiye özel beslenme biçimidir ve tıbbi beslenme tedavisini yalnızca diyetisyenler uygulayabilir. Çünkü iyi ya da kötü besin yoktur. İyi beslenme ya da kötü beslenme vardır."
CİHAN
24 Ağustos 2015 14:32
DİĞER HABERLER