Kızılırmak Kuş Cenneti doğal yapısı bozulmadan turizme kazandırılacak

Samsun'da bulunan ve 50 bin hektarlık alanın içerisinde 21 bin hektarı uluslararası Ramsar sözleşmesi ile korunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti peyzaj mimarlık öğrencilerinin çalışma alanı oldu. Öğrencilerin hazırlayacağı projeler bölgede yapılacak olan çalışmalara ışık tutacak.

Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Merkezi'nin 'PMO Genç Yaz Okulu Projesi' kapsamında çeşitli üniversitelerden 40 peyzaj mimari öğrencisi Samsun'un Bafra ilçesinde buluştu. Bafra ilçesindeki Kuş Cenneti'nde inceleme ve araştırma çalışmalarına başlayan öğrenciler, Kuş Cenneti'nde ekolojik anlamda doğaya hiçbir zarar vermeden ekosistemi kullanmaya yönelik projeler üretecek. Büyükşehir yasasıyla beraber Kuş Cenneti'nin sorumluluğunun kendilerine geçtiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şunları kaydetti: "İçinde bulunduğumuz alan Samsun'un Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerini içine alan, Kızılırmak'ın getirdiği alüvyonlu topraklardan meydana gelmiş bir Kuş Cenneti'dir. 50 bin hektarlık alanın içerisinde 21 bin hektarlık alan Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile korunan Ramsar alanıdır. Ramsar sözleşmesi ile burası, dünyada doğanın nadide köşelerinden birisi olarak kabul edilmiştir. Burada Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan oranda mandalar, yılkı atları var. Daha da önemlisi Türkiye'de var olan 450 civarındaki kuş çeşidinin 340'ı burada yaşıyor. Türkiye'de yaşayan kuş türlerinin yüzde 90'ı burada var olanlardır. Burada 2 ayın içerisinde çeşitli tesisler yapılarak buranın turizm kuponu haline gelmesi için bazı çalışmalar başlatacağız."

Bölgede 15 gün kalacak olan peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri Kızılırmak Deltası'nın geleceğine yönelik Kuş Cenneti'nin turizme kazandırılma çalışmalarını yaparak 6 Eylül 2015 tarihinde Samsun Kent Müzesi'nde hazırladıkları projeleri Samsunlu vatandaşların beğenisine sunacak.
CİHAN
25 Ağustos 2015 11:32
DİĞER HABERLER