KKTC'li bakanlar 'su' uzlaşmazlığını gidermek için Ankara'ya geliyor

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla getirilen suyun yönetimi konusunda varılan uzlaşmazlığın giderilmesi için Kıbrıslı Türk Bakanlar yeni bir çözüm önerisinde bulunmak için Ankara'ya gidiyor. Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanı'nda açıklama yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu" olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi.

KKTC hükümetini temsilen Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bu çerçevede temaslarda bulunacak. Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak olan hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek.

Ankara'daki toplantılara katılacak bakanlar Ankara'ya gitmeye başladı. Özgür ile Şahali bu sabah adadan ayrılırken, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ise bu akşam Ankara'ya gidecek.

ÖZGÜR: MODELE SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ

Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanı'nda açıklama yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu" olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi. Su konusunda bugüne kadar yaşanan sürece ilişki bilgi veren Özgür, projenin artık son aşamaya geldiğini vurguladı.

Suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü kaydeden Özgür, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)- Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetinin 7 Nisan 2015'te Türkiye'nin KKTC'ye sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından, 2 ülke teknik heyetlerinin 24-25 Aralık'ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı.

Maliye Bakanı, ortaya çıkan metni imzalayacak olan Başbakan Ömer Kalyoncu'nun Türkiye'ye istişare maksatlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiğini anımsatarak, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye'ye sunulduğunu, yarın ve salı günü yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye'nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.

"SU BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ÇEŞMELERDEN AKMAYA BAŞLAYACAK"

Özgür, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi. Özgür, "Bizi çok ciddi bir iş yükü bekliyor. Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimizin tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz" dedi.

YARINKİ İLK GÖRÜŞME SAAT 10.00'DA

Öte yandan yarın yapılacak ilk görüşme saat 10.00'da Ankara'da Maliye Bakanlığı'nda yer alacak. Yapılacak teknik çalışman ardından ise toplantılar öğle yemeğinde devam edecek. Heyet, akşam saatlerinde ise Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yemekli toplantıda görüşecek.

Salı günkü toplantılar ise yarın yapılacak toplantıların performansına bağlı olarak netleşecek. CİHAN
07 Şubat 2016 15:51
DİĞER HABERLER