KKTC'ye verilen suyun biriktiği barajın çevresi sosyal yaşam alanı yapılacak

Türkiye'den KKTC'ye verilen su projesinde su tutmaya başlayan Geçitköy Barajı'nın çevresine, Doğal Koruma Alanı, Yaban Hayatı Yaşam Alanı ve Yeni Ağaçlandırma Alanı yapılacak.

KKTC Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Geçitköy Barajı'nın etrafında yapımına başlanan "Mesire Alanı Projesi"nin halkın sosyal yaşamı ve doğa için büyük bir kazanım olacağını belirtti. Bakan Evren, Türkiye'den KKTC'ye su temin projesine ek olarak Türkiye Orman Genel Müdürlüğü ile kendi bakanlığına bağlı Orman Dairesi'nin birlikte yürüttüğü projenin detayları hakkında bilgiler verdi.

Evren, projenin 4 ayağı olduğunu ve bunların; Mesire Yerleri, Doğal Koruma Alanı, Yaban Hayatı Yaşam Alanı ve Yeni Ağaçlandırma Alanları'ndan oluştuğunu açıkladı.
Yaklaşık 220 hektarı kapsayan Mesire yeri bölümlerinde engelli vatandaşların da yararlanabileceği rekreasyonel ihtiyaçların karşılanacağı aktivite alanlarının yanı sıra yürüyüş yolları yapılacağını aktaran Evren, bunun yanı sıra çocuk oyun alanları, engelli çocuk parkları, macera parkları, koşu parkları, bisiklet parkurları, engebeli bisiklet parkurları gibi aktivite alanlarının olacağını ifade etti.

"KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK"

Tüm bu alanlarda yapılacak olan faaliyetlerde kullanılacak malzemelerin ahşap olacağını ve betonarme malzeme kullanılmayacağını vurgulayan Evren, ayrıca alanda gerek aydınlatma gerekse tesislerin ihtiyacı olan enerjinin karşılanması için yenilenebilir enerji kullanılacağını ve tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üreteceğini belirtti.

"DOĞA KORUMA ALANI"

Gölet alanının güney kısmında yaklaşık 70 hektarlık bölümde Doğa Koruma Alanı oluşturmayı düşündüklerini söyleyen Evren, bu alan içerisinde herhangi bir insan aktivitesi olmayacağını, biyolojik çeşitliliğinin; var olan habitat ve faunanın alanda devamlılığı ve artırılması yönünde özel tedbirler alınacağını belirtti.

Evren, yine bu bölgeyi bakanlığına bağlı Orman Dairesi'nin gerekli olduğu hallerde ormancılık ile ilgili müdahaleleri ve özel izin dâhilinde okullar ve üniversitelerin kullanabileceği, bilim adamlarının bilimsel çalışmalarını yapabilecekleri bir alana dönüştüreceklerini söyledi.

"YABAN HAYAT YAŞAM ALANI"

Projenin bir diğer ayağını oluşturan Yaban Hayat Yaşam Alanı'nın tellerle çevrilmiş bir alan olacağını ve bu alana özellikle Kıbrıs'a özgü muflon (koyun türü) getirmeyi düşündüklerini ifade eden Evren, diğer canlılar ile birlikte hem koruma altına alınmaları hem de artırılmaları ile birlikte alana görsel bir zenginlik katmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bakan Evren, bu amaçla Türkiye Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Hayvancılık Dairesi ile istişare yapılarak, buradaki hayvanların güvenilir bir yaşam ortamında bakımı, idamesi ve gerekli güvenliklerinin sağlanacağını söyledi.

15 BİN FISTIK ÇAMI DİKİLECEK

Baraj bendi ile köy arasında, anayol boyunca uzanan havza içerisinde kalan kısımda yaklaşık 15 bin fıstık çamı fidanı dikilmesinin planlandığını da açıklayan Evren, tesis edilecek olan fıstık çamı plantasyonunun bakım ve idamesi işlerinin Geçitköy'de oturan vatandaşlara bırakılacağını anlattı. Evren, vatandaşların; bakımını yaptıkları ağaçlardan toplayacağı ve önemli bir ekonomik değeri olan çam fıstığı üretiminin teşvik edilebileceğinin belirtti. Bakan Evren, toplanan mahsulün Orman Dairesi tarafından satın alınacağını açıklarken, 20 yıl sonra bu alandaki ağaçların yetişkin olması ile birlikte bölgenin piknik alanı olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Projeye büyük önem verdiklerini ifade eden Evren, 2018 yılına kadar tamamlanması düşünülen proje hayat bulduğunda ülke insanının sosyal yaşamına ve doğadaki canlılığa çok önemli katkısı olacağını düşündüklerini söyledi. CİHAN
22 Ekim 2015 17:54
DİĞER HABERLER