KKTC'de seçimi kazanan Akıncı: Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz

KKTC'de seçimi kazanan Akıncı: Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz
KKTC'de Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta yeni bir sorumluluk dönemine adım attıklarını belirterek, "Geçmişe ait yaprakları söktük attık. Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz." dedi.

Akıncı, Cumhurbaşkanı olmasının kesinleşmesinin ardından Lefkoşa'da bulunan İnönü Meydanı'nda vatandaşlara seslendi. Burada yüzlerce kişiye seslenen Akıncı, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimleri öncesinde kendisi aleyhinde birçok iftiralarda bulunulduğunu savunan Akıncı, şunları söyledi: "Bu söylenenler arasında tezgâhlar kuruldu. Parayla oy satın almalar yapılıyor, falan mahallede yapılıyor, erzaklar dağıtılıyor; Ramazan olsa bir şey demezdim. Ramazan değil bayram değil eniştem beni niye öptü dedik. Onu da anlatamadık. Devam ettiler. Tehdit şantaj, oyları yönlendirmek iradeyi çarpıtmak için her şeyi denediler. Binlerce kilometre ötede bir şahsın ismini de verdiler. Mustafa Akıncı'yı bu kadar yıl sonra Fethullahçı ilan ettiler. Değerli kardeşlerim bir yandan da bize hain Rumcu dediler. Hem Rumcu hem Fethullahçı nasıl olur onu siz hesap edin…"

Oyunu kullandıktan sonra ne yapılırsa yapılsın ne tehditler savrulursa savrulsun toplumdaki değişimi kimsenin engelleyemeyeceğini söylediğini aktaran Akıncı, "Aynen böyle oldu. Çünkü siz değişimi yapmakta kararlıydınız. Bunu sağlamakta azimliydiniz. Sorularınızı sormuş cevabınızı vermiştiniz. Bunun önüne hiçbir güç geçemezdi ve geçemedi. Bu büyük değişimi hep birlikte başarıyla tamamladık." ifadelerini kullandı.

"EROĞLU'NA YAŞAMINDA SAĞLIK VE HUZUR DİLİYORUM"

Yeni bir sorumluluk dönemine adım attıklarına işaret eden Akıncı, "Geçmişe ait yaprakları söktük attık. Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. Şunu unutmayalım Sayın Derviş Eroğlu'nu destekleyenlerin de ayrımsız Cumhurbaşkanı olacağız. Sayın Derviş Eroğlu'na bundan sonraki yaşamında sağlık ve huzur diliyor ve kendisine başarılar diliyoruz." diye konuştu.

"Elbette buradaki formaliteler tamamlandıktan sonra ilk fırsatta bir araya geleceğiz." diyen Mustafa Akıncı şöyle devam etti: "Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur. Sayın Anastasiadis ile biz aynı kuşağın insanlarıyız. Aramızda bir yaş fark var. Ama bizden önceki kuşakların bu adanın sorunlarını çözmesini çok arzu ederdik. Olmadı eğer biz de bunu çözemezsek bizden sonraki kuşaklar için bu daha büyük bir yük haline gelebilir."

"RUM LİDER ANASTASİADİS'TEN AKINCI'YA KUTLAMA"

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM )Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Rum Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı'yı telefonla arayarak tebrik ettiği bildirildi.

Akıncı'nın ofisinden yapılan açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in telefon görüşmesinde Akıncı'ya, gelecek için birlikte çalışmaya hazır olduğunu söylediği ve Akıncı ile Anastasiadis'in ilk fırsatta bir araya gelmek üzere mutabakata vardığı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de Akıncı'yı tebrik ederek, çözüm için birlikte çalışmaktan mutlu olacağını söylediği belirtildi. Eide'nin Mayıs ayı başında adaya gelerek müzakere sürecini görüşeceği, bu yılı 'fırsat yılı' olarak değerlendirdiği ifade edildi.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun da Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı'yı telefonla arayarak tebrik ettiği bildirildi.

'BM'DEN AÇIKLAMA'

Bu arada Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nden (UNFICYP) yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı'yı telefonla arayarak, üstlendiği yeni rol dolayısıyla tebrik ettiği ve Akıncı'nın müzakerelere bir an önce yeniden başlanması konusundaki taahhüdünü memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

'EİDE 4 MAYIS'TA ADAYA GELİYOR'

Açıklamada, Eide'nin, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin hazırlık çalışmalarını sürdürmek amacıyla 4 ile 8 Mayıs tarihleri arasında adayı ziyaret edeceği de bildirildi.
CİHAN
26 Nisan 2015 23:10
DİĞER HABERLER