Klimalar yüz felcine neden olabiliyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Koç, aşırı sıcaklarda serinlemek için ev, işyeri ve araçta kullanılan klimalar yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcine neden olabildiği uyarısında bulundu.

Yaz sıcağında serinlemek için klima kullananlara uyarıda bulunan Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Murat Koç, terliyken yüzün direkt olarak klima, rüzgar ya da cereyan ile temas etmesi sonucunda oluşabilen yüz felci, çoğunlukla şiddetli kulak ağrısı ile belirti verdiğini söyledi. Dr. Koç, ifade bozukluklarına yol açan, ağız kasları ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyen hastalık, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü dile getirdi.

Op. Dr. Murat koç, şu uyarılarda bulundu: "Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin içinden geçen yüz sinirinin çevresindeki ödem veya enflamasyonun yol açtığı bir sağlık sorunudur. Yaz aylarında serinlemek için tercih edilen klimaların yanlış kullanımı, yüz felci riskini tetikleyen en önemli nedendir. Genellikle kulak arkasında ağrı ve uğultu ile ortaya çıkabilen hastalık, yüzdeki kasların hareket kabiliyetini yok edebilmektedir. Kadın ve erkekler, her yaş grubunda yüz felci riski taşımaktadır."

"Soğuk hava yüz ve kulak ile direkt temas etmemeli." diyen Dr. Koç, şu ifadeler kullanıldı: "Yüz bölgesi, direkt olarak havayla temas ettiğinden dışarıdan gelen herhangi bir müdahaleye karşı daha hassastır. Klimaların; ev, işyeri ve araçlarda dikkatli kullanılması çok önemlidir. Soğuk hava, yüze ve kulak bölgesine direkt olarak üflememeli, klimaların farklı bir yönde çalışarak ortamı soğutması sağlanmalıdır. Klimanın yanı sıra araçta cam açıkken seyahat etmek de sakıncalıdır. Yolculuk sırasında araçların camı uzun süre açık bırakılmamalı, klima açıldığında da yüz bölgesi ile direkt teması önlenmelidir."
CİHAN
29 Temmuz 2015 11:44
DİĞER HABERLER