CHP'den sürpriz teklif!

CHP'den sürpriz teklif!
Koalisyon görüşmelerinde nihaî karar bugün verilecek. Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun akşam saatlerinde yapacağı görüşmeden ya koalisyon kararı çıkacak ya da seçim ihtimali güçlenecek.

CHP kanadında, Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği doğrultusunda koalisyon kapısını kapatacağı beklentisi hakim.

AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde nihaî karar bugün verilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun akşam saatlerinde yapacağı görüşmeden ya koalisyon kararı çıkacak ya da seçim ihtimali güçlenecek. CHP kanadında, Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği doğrultusunda koalisyon kapısını kapatacağı beklentisi hakim. AKP'nin önceki gün yapılan MYK toplantısında da erken seçim görüşünün ağırlık kazandığı belirtiliyor.

7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan koalisyon tablosu konusunda Ankara, bugün en önemli günlerinden birini yaşayacak. Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, koalisyon konusunda son kararı vermek üzere saat 18.00'de Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya gelecek. Davutoğlu'na alt görüşmelere AKP adına başkanlık eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu da partisinin ön görüşme heyeti başkanı Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç eşlik edecek.

CHP'de, Davutoğlu'nun Saray'ın baskısından çıkamaması ve tüm iyi niyet adımlarına rağmen koalisyon kurmama yönünde karar açıklaması bekleniyor. Bu durumda, seçimin yenilenmesi ihtimali güçlenecek ve siyasi partiler hazırlıklara başlayacak. CHP, kasım ayında yapılması beklenen seçime kadar yaşanacak her türlü siyasi ve ekonomik olumsuzluktan, erken seçim isteyen AKP'yi sorumlu tutan bir söylem kullanacak. Ayrıca koalisyon ihtimali nedeniyle ertelenen yolsuzluk dosyaları yeniden gündeme getirilecek. Bir sürpriz yaşanması ve koalisyon kararı alınması durumunda ise daha önce görüşen heyetler yeniden bir araya gelecek ve bu kez hükümet programı üzerinde çalışılacak.

CHP KOALİSYON İÇİN İLKELERİ ESNETECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan Davutoğlu, daha önce CHP, MHP ve HDP'yi ziyaret etmiş ve CHP'yle alt düzeyli koalisyon görüşmelerinin yapılması kararlaştırılmıştı. Partili heyetlerin toplam 30 saati aşan 5 ayrı toplantıda ele aldıkları konular ve görüşme sonuçları, AKP ve CHP'nin ilgili birimlerinde değerlendirildi. Koalisyon için 14 ilke belirleyen CHP, bu ilkelerden bazılarının ‘Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması' hedefi doğrultusunda ertelenebileceği mesajını vermişti. Bugün yapılacak görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun söz konusu ilkeleri daha da esneteceği ve erken seçimden kaynaklanabilecek olası kaos ortamı konusunda Davutoğlu'nu uyaracağı ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu, bugünkü toplantı sonrasında yarın Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK), ertesi gün de TBMM Grubu'nu toplayacak ve çıkan sonuç doğrultusunda partisinin stratejilerini belirleyecek.

AKP, YOLSUZLUK DOSYALARININ AÇILMASINI İSTEMİYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmede sergilenecek tavrı belirlemek üzere önceki gün MYK'yı topladı. Bugün görüşmeden hemen önce ise konuyu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirecek. AKP'deki genel havanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği doğrultusunda CHP ile bir koalisyon kurulmaması yönünde olduğu kaydediliyor. Koalisyon kurulması durumunda iktidar gücünün sınırlanacağı ve 17-25 Aralık dosyaları başta olmak üzere, bugüne kadar yapılan yolsuzlukların CHP maharetiyle kamuoyuna ifşa edileceği endişesi hakim. Ayrıca CHP'nin de yer aldığı bir hükümete Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konumunun tartışılacağı ve anayasal sınırlarına çekilmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

ANAYASAYA GÖRE SEÇİM HÜKÜMETİ KURULMALI

Bugünkü görüşmeden koalisyon kararı çıkmaması durumunda seçime hangi hükümetle gidileceği tartışması başlayacak. Erdoğan'ın hükümet kurmak için verdiği 45 günlük süre 23 Ağustos'ta sona eriyor. Anayasaya göre, 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi durumunda mevcut Bakanlar Kurulu görevden çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacak. Bakanlar Kurulu'na da, her siyasi partiden TBMM'deki sandalye sayısı oranında atama yapılacak. Siyasi partiler, dilerlerse bu hükümette görev almayabilecek.

AKP'DE HEDEF SEÇİME KADAR İKTİDARI SÜRDÜRMEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa'da öngörülen seçim hükümeti yerine, AKP azınlık hükümetiyle ülkeyi seçime götürmeyi düşündüğünü açıklamıştı. Bu durumda, AKP'nin bir azınlık hükümeti kurması ve Genel Kurul'daki güven oylamasında, 276'dan az ‘ret' oyu alması gerekecek. AKP'liler, MHP'nin oylamada çekimser kalacağı ve bir azınlık hükümeti kurulacağı inancında. Siyaset kulislerinde konuşulan diğer formül ise AKP'nin TBMM'yi olağanüstü toplaması ve seçim kararı alınması yönünde. MHP'nin destek vereceğini açıkladığı bu formüle göre ise mevcut hükümet, muhtemel seçime kadar görevini sürdürecek. AKP'nin bu formülü hayata geçirmek için milletvekillerinden olağanüstü toplantı yapılmasına yönelik imzaları topladığı ifade ediliyor.ZAMAN

10 Ağustos 2015 10:21
DİĞER HABERLER