Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, 'Kentte ne varsa köyde de olacak' sloganıyla köylere başlattığı çok sayıda yatırımla köylerin geliştirildiği bildirildi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, en önemli ihtiyaçlardan olan yol konusunda, 7 yılda toplam 1720 kilometre stabilize yol, 7 bin 400 kilometre tarım arazisi yolu, 72 kilometre ham yol ve 420 kilometre grup yolları çalışması ile köylerde yol sorunu çözüldü. Yapılan çalışmalarla, Kandıra Gebeşer- Hacışeyh- Beyce, Kandıra Akçaova, Derince İshakçılar, İzmit Belen, Gölcük İhsaniye - Selimiye – Sofular gibi kent yollarını aratmayan grup köy yolları ortaya çıktı.
Köylere 780 bin metre içme suyu hattı döşenirken, 59 adet içme suyu deposu ve 11 adet terfi merkezi inşa edildi. Toplam 378 kilometre kanalizasyon hattı, 3,5 kilometre yağmur suyu hattı yapılırken 1627 metre de dere ıslahı gerçekleştirildi.
Atık sular kolektöre bağlanarak, mevcut atık su arıtma tesislerine gönderilmesi mümkün olmayan yerleşim birimlerinden ilk olarak Kandıra Bağırganlı köyüne paket arıtma tesisi yapıldı. Bu tesis sayesinde bölgedeki evsel atıkların arıtılması, arıtılan suyun deşarjı sağlandı.
Karamürsel ilçesinin arıtılmasına yönelik Semetler köyünde modüler atık su arıtma tesisi ve 10 kilometre kanalizasyon hattı yapıldı. Tesis, bölgede bulunan 12 adet köyün atık sularını arıtıyor.
Derince ilçesinde de yaptırılan içme suyu arıtma tesisi ile bu bölgede atıl durumda bulunan ve kullanılmayan kaynak suyu değerlendirilerek bölge halkının temiz içme suyuna kavuşması sağlandı.
Akmeşe köyünde de modüler atık su arıtma tesisi inşa ediliyor. Tesis, her biri 1000 kişilik nüfusa karşılık gelen 3 adet paket arıtma ünitesinden oluşacak. Bu ünitelerden ikisi sürekli ihtiyacı karşılayacak olup, üçüncü ünite, bakım, arıza gibi işletme koşullarında kolaylık sağlamak ve gelecekteki nüfus artışını karşılayabilmek üzere yedek olarak kullanılacak. Akmeşe'nin atık suları yeni yapılacak 7,5 kilometre kanalizasyon hattı ile arıtma tesisine verilecek. Ayrıca yakın bölgedeki köyler ve yerleşimlerin atık suları, fosseptiklerinden taşınarak bu arıtma tesisinde arıtılacak.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğünün koordinatörlüğünde yürütülen ''Kocaeli'de Tarımsal Sulama Yöntemlerinin Modernizasyonu' isimli AB projesi 400 proje içerisinde en yüksek hibeyi aldı. Proje kapsamında Kandıra'nın Arıklar Göleti'nden faydalanan 14 köy ve 3 mahallede yapılacak olan çalışmada ilk olarak uygulamanın yapılacağı arazi, eğitim alanı ve eğitime katılacak çiftçiler belirlendi. Projeyle, belirlenen köylerde 18 ay boyunca Damlama Sulama yönteminin yaygınlaştırılması yoluyla tarla bitkileri yetiştiriciliğinden, bahçe bitkileri (meyve ve sebze) yetiştiriciliğine geçilecek.
Tarımda gereksiz kimyasal kullanımı azaltmak ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamak amacı ile önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Bilinçsizce uygulandığında istenmeyen sonuçlar doğuran zirai ilaçların yerine ''kitlesel yakalama metodu'' kullanılan tuzaklar sera ve bahçelere yerleştirildi. İlaç kullanmadan bitki zararlılarının bertaraf edildiği ''biyoteknolojik mücadele'' adı verilen yöntem hakkında çiftçiler bilinçlendirildi.
Uygulama kapsamında Kandıra, İzmit, Karamürsel, Gölcük ve Kartepe, Başiskele, Körfez ve Gebze ilçeleri köylerindeki elma, kiraz, fındık bahçeleri ile seralara tuzaklar yerleştirildi. Doğal yöntemler kullanılan tuzaklar ile elma iç kurdu, kiraz sineği, fındık dalkıran, domates güvesi ve seralarda beyaz sinek ve yaprak galeri sineğinin zararlarının en aza indirilmesi amaçlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, köy fırını projesi kapsamında Kocaeli'de fırını bulunmayan köylere, köylülerin ortaklaşa kullanacağı fırınlar inşa etti. Projede, İzmit, Derince, Körfez, Kandıra ve Gebze ilçelerinde bulunan 43 köye fırın yapıldı.
(NEC-DÜR)25.09.2011 14:56:39