Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğünden KKKA uyarısı

Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğünden KKKA uyarısı -Kene, vücuda tutunduğu en yakın kısmından kene kartı, pens, cımbız, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak gibi uygun bir malzemeyle tutularak, ezilmeden ya da patlatılmada
KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü, zorunlu hallerde vücuda yapışan kenenin kişilerce çıkartılmasının mümkün olduğu vurgulanarak, Kenenin vücuda tutunduğu en yakın kısmından kene kartı, pens, cımbız, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak gibi uygun bir malzemeyle tutularak, ezilmeden ya da patlatılmadan çıkarılmalıdır denildi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, KKKAnın bahar ve yaz aylarında görülen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtilerek, KKKA ile mücadelede en önemli tedbirin insan-kene temasının en aza indirilmesi olduğu ifade edildi.
     Hastalığın belirtilerinin kene tutunmasından veya kenelere çıplak elle dokunulmasından sonraki 10 gün içerisinde ortaya çıktığına yer verilen açıklamada, Bu nedenle 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerden herhangi biri görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır ifadelerine yer verildi.
     Kocaelinin, KKKA yönünden riskli iller arasında bulunmadığı vurgulanan açıklamada, hastalığın yoğun olarak görüldüğü Kelkit Vadisine komşu olan illerde dahi hastalık virüsünü taşıyan kenelerin, il merkezlerinden ziyade kırsalda bulunması nedeniyle buralarda yaşayan ya da bu bölgelere seyahat edenlerin duyarlı olmaları gerektiği kaydedildi.
     Açıklamada, riskli bölgelerde yaşayan ya da buralara seyahat edenlerin, mümkün olduğunca açık renkli ve kapalı giysiler giymesi, pantolon paçalarını çorap içine alması ya da çizme giymesi istenilen açıklamada, kenenin ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riskinin de o kadar azalacağı belirtildi.
     Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işleminin en yakın sağlık kuruluşunda yaptırılması gerektiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi;
     Zorunlu hallerde vücuda yapışan kenenin kişilerce de çıkartılması mümkündür. Kenenin vücuda tutunduğu en yakın kısmından kene kartı, pens, cımbız, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak gibi uygun bir malzemeyle tutularak, ezilmeden ya da patlatılmadan çıkarılmalıdır. Çıplak elle kene çıkartılmamalıdır. Çıkarılma işlemi sırasında kenenin başının deri içinde kalması KKKA açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır.
     Kene çıkarıldıktan sonra tentürdiyot gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
22 Haziran 2012 18:39
DİĞER HABERLER