Kocaoğlu: İşsizlik olan bir ülkede mültecilerin istihdamı büyük bir sorun

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hollanda koalisyon ortağı ile Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü'nü ağırladı. Suriyeli sığınmacılar konusunda önemli mesajlar veren Kocaoğlu, Suriye'de iç savaş devam ettiği sürece göçün durmayacağını, işsizlik problemi olan bir ülkede sığınmacıların istihdamının büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi. Geçmişte hata yapanların, bunun çözümünde çok daha büyük fedakârrlıkta bulunması gerektiğini belirterek, "Barışa giden yol ve yöntemler, geçmişte yapılan hatalarda saklı." dedi.

Hollanda koalisyon hükümeti ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom ile Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ve Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Kati Piri, göç konuları ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sınırlamalar hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Başkan Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Avrupa Birliği (AB) ile yapılan anlaşmadan sonra önümüzdeki süreç için Kocaoğlu'nun öngörüsünü soran Samsom, "Bu probleme birlikte çözüm bulmak durumundayız." dedi.

'ESAS PROBLEM İSTİHDAM'

AB ile bir noktada mutabakata varılmasını, çalışmaların karşılıklı yürütülmesini ve komisyonlar kurulmasını yararlı bulduğunu ifade eden Kocaoğlu, "Burada özellikle Suriye'den gelen mültecilerin barınma, beslenme imkanları ve çalışma ortamının sağlanması gibi konular var. Barınma ve yiyecek problemlerine, zaten merkezî hükümetle yapılan anlaşma çerçevesinde bir çözüm bulunuyor. Esas problem istihdam. Türkiye'de, terörün dışında en önemli problemlerden biri işsizlik. İşsizlik problemi yaşanan, eğitimli gençlerinin bile işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğu bir ülkede, mültecilerin emek arzına sürülmesi son derece sıkıntılı. Bizi esas düşündüren bu. Burada istihdam ve yerleşim sorunlarının hep birlikte ele alınması gerekiyor." diye konuştu.

Suriye'de çatışma, gerginlik, iç savaş devam ettiği sürece göçün durdurulamayacağına dikkat çeken Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çatışma ortamı uzadığı müddetçe mültecilerin tekrar vatanlarına dönme şansları, arzuları, istekleri de giderek azalıyor ve hemen hemen minimuma iniyor. 2 milyonu aşkın insandan bahsediyoruz. Biz bunun ne kadarını eğitebiliriz, barındırabiliriz, ne kadarına yiyecek sağlayabiliriz; hepimizin gücünü aşan bir konu bu. Hepimiz sorunu biliyoruz, çözüm yollarını da söylüyoruz ama eyleme geçtiğimiz zaman, 'Haydi, ne yapacağız?' diye ayağa kalktığımız zaman önümüzdeki problemin büyüklüğü karşısında yapabileceklerimizin sınırlı olduğunun farkına varıyoruz. Konuşurken, anlatırken hep aynı fikirdeyiz ama işi yapmaya başladığımızda sorunlar çığ gibi büyüyor. Bu konuyla ilgili yetkili, sorumlu ve stratejiyi belirleyecek olan merkezî hükümet, İzmir'deki yetkilisi de valilik. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, sosyal demokrat bir belediye olarak, olanaklarımız nispetinde her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu zaten her fırsatta, hem yetkililerle hem de her platformda paylaşıyoruz."

'ÖLÜMÜ GÖZE ALAN İNSANLARI KONTROL ETMEK ZOR'

Türk yetkililerin, sınırlarda olanakları nispetinde yeterli kontrolü yaptığını belirten Kocaoğlu, "Türkiye'nin, Suriye ile 800 kilometrenin üzerinde sınırı var. Ege Bölgesi'ne baktığımız zaman sadece İzmir'in deniz kıyı sınırı 622 kilometre. Buna diğer illeri de kattığımız zaman ciddi bir sınır var. Bu sınırı Sahil Güvenlik olsun, Emniyet olsun, yapılan anlaşma çerçevesinde elinden geldiğince korumaya çalışıyor ama en zor kontrol edilen şey, hayatını hiçe sayıp ölümü göze alan insanın davranışlarıdır." dedi. Mülteciler konusunu değerlendirirken öncelikle Suriye'de barışın bir an önce tesis edilmesi gerektiğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Oraya dönme imkanları veya dönmenin teşvik edilmesi gibi projelerin yaşama geçmesi gerekir. Suriye'de bugün ABD, Rusya, AB, bölge ülkeleri, yani herkes var. Bu kadar girift bir yerde barış tesis etmeden, 'Haydi sen ülkene dön.' demek veya teşvik etmek gibi bir şey söz konusu değil. Barıştan sonra bu sağlanabilir mi? Burada da benim çok büyük kuşkularım var ama yine de denenebilecek bir yoldur."

'BARIŞTA TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ'

Barış sürecinde Türkiye'nin rolünün ne olması gerektiğini konusundaki soru üzerine görüşlerini belirten Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "En çok etkilenen ülke olarak, barışın tesisinde Türkiye'nin rolünün önemli olduğunu düşünüyorum. Suriye politikasında herkesin hata yaptığını düşünüyorum. Geçmişte hata yapanların, bu sorunu çözmesi için çok büyük emek ve fedakârlıkta bulunması gerekmektedir. Gelecekte tesis edilmesi gereken barışın nasıl çözülmesi gerekeceğinin yol ve yöntemleri, geçmişte yapılan hatalarda saklı. Oraya takılıp kalmamak ama orayı da yok saymamak, orada yapılanları bilerek, bugün barışı tesis etmeye çalışmamız gerekmektedir." CİHAN
08 Aralık 2015 12:29
DİĞER HABERLER