İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir Metrosu için tarih verdi: "Kötü bir mani olmazsa 4 istasyonu Haziran sonu, Temmuz ayı içinde, geri kalan 3 istasyonu da Ekim ayında açmayı planlıyoruz." dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı'nda işadamlarının soru yağmuruna tutuldu. 28 tane sorunun sorulduğu toplantıda, 15 soru İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından soruldu. İşadamı Osman Çapa, Hatay Caddesi'ndeki mağduriyetlerinin hafifletilmesini, esnafın kızgın olduğunu, belirterek "Esnaf kızgın. Mağduriyet kötü. Bir an önce en azından caddenin belirli kısmının trafiğe açılıp mağduriyetimiz telafi edilmeli. Bir öneri, girişim rica ediyorum." dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Hatay'daki eleştiri için, "Bana kim ne söylerse haklı, haklı, haklı. Teşekkür ediyorum bütün arkadaşlara. Yaşayana da orda esnaflık yapana da. Şöyle oldu, böyle oldu diye bir şey söylemedim. Evet kent olarak şanssızlığımız oldu" dedi. İzmirliler olarak, belediye olarak orada şansızlıklarının olduğunu, şimdiye kadar mani olmasaydı orayı 80 defa bitirmiş olacaklarını anlatan Kocaoğlu, "İki müteahhit kaçtı. İptaldi, ihalesiydi vesairesi zaten zamanı yedi. Şimdi 3 tane müteahhit çalışıyor, canhıraş gece gündüz. Oradaki arkadaşlar çalışmayı gördükten sonra sabırla bekleme gibi bir eğilim oluştu. Canhıraş çalışıyoruz." dedi.
Basında metronun iki sene bitmeyecek diye şehir efsanesi dolaştığını anlatan Kocaoğlu, metroyla yatıp metroyla kalktıklarını, şu anda İzmirspor ve Hatay istasyonlarını peşpeşe birer şerit olarak trafiğe açtıklarını anlattı. Kocaoğlu şöyle dedi: "Şu an beton atılıyor, dolgusu yapılıyor. Oralarda problem kalmadı. Haziran ayı içinde hem Buca, hem de İzmirspor istasyonunu bitirmeyi planlıyoruz. Geri 3 tane istasyon kalıyor. Yolun açılması ayrı. En geri olduğumuz poligon istasyonunda bir aksaklık oldu. Yolu ordan verdik, rahatlattık biraz. Üstte yolu, altta metroyu açmak için teknoloji, akıl, bilim ne varsa hepsini aynı anda uygulayıp çıkıyoruz. Biz yapa yapa aşağı iniyoruz. İndiğimizde bütün kaba işler bitmiş oluyor. Bir taraftan da üstten ince işlere başlamış oluyoruz. Metro konusunda çok iyi yolda olduğumuzu, toplam 7 istasyon var, 4 istasyonu en kötü bir mani olmazsa haziran sonu, temmuz ayı içinde bitireceğimizi, geri kalan 3 istasyonu da ekim ayı olarak tamamlamayı planlıyoruz. En geç Şubat'ta ikisini, Nisan'da ilahiyatın ordaki istasyonu peyderpey, Mayıs sonuna kadar da bütün şehir caddeyi trafiğe açacağımızı planlıyoruz. Giriş tünelleri hariç. Şehrin içinde çalışıyoruz. Kazasız belasız bu işi bitirmektir hedefimiz. Bitirip de Üçkuyulalar'dan binip Bornova'ya, Evka3'ten Bornova'ya gittiğimiz zaman hepimiz sevineceğiz. Herhalde en çok ben sevineceğim sırtımdan da büyük bir yük kalkacak."
"EN GEÇ 30 AY İÇİNDE 2-3 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILACAK"
Yeni kent merkezinde sona geldiklerini, bir problem yaşayacaklarına inanmadıklarını belirten Kocaoğlu, yargının yürütmeyi durdurmaması durumunda bu kente ilk etapta 24 ay, en geç 30 ay içinde 2-3 milyar liralık yatırım yapılacağını savundu. Basmane çukuru konusunda da belediye açısından problemin çözüldüğünü, çözüme yaklaşıldığını dile getirdi. Kocaoğlu, "Çözüm için irade beyan etmenin zamanı gelmiştir ve geçmektedir. İnciraltı konusu da en az gökdelenler bölgesi kadar önemlidir. İzmir'e yatırımcı gelmiyor, bürokrasi engelliyor, odalar engelliyor, her kes bir şey söylüyor. Liman arkasında, ne basmane çukurunda bir odanın davası var. Yedi sene yaptığmıız çalışmalarla, planları onlarla tartışarak belirli bir noktaya geldik. İnciraltı'nda belli kısıtları var. İnciraltında da bir uzlaşı zeminiyle büyük bir mesafe alacağımıza inanıyoruz. Ama bu konuda bazı problemleri yaşadığımız da bir realite." dedi.
"İZMİR 81 VİLAYETTEN FARKLI"
Çöp konusunda Torbalı'da ÇED sürecinin başladığını, Harmandalı'yı çöp merkezi olma konusunda akıllarından çıkarttıklarını anlatan Kocaoğlu, Nisan ayında yeni fuar alanı için inşaat ihalesine çıktıklarını, 29 Mart'ta yedinci belediye başkanlığının yıl dönümünde bir hazırlıkla İzmir'e neler yapıldığını hemşerilere sunacaklarını kaydetti. "Kim nereyle kıyaslarsa kıyaslasın İzmir 81 vilayetten farklı. İzmir insanını anlamak, ona onun penceresinden bakmak apayrı bir iş. Kenti solumak, bu kentte yaşamak, sevmek istiyor. İzmir hiçbir belediye başkanı ya da herhangi bir meslek erbabı İzmir'de hırpalandığı kadar hırpalanmaz İyi ki de olmaz. Bu izmir'in eleştirel gücünü gösterir, kenti yaşamaya, yaşatmaya çalıştığını gösterir. Ben bu eleştirilerin çoğunda, belden aşağı vurmaya çalışanlar haricinde kesinlikle öğrenmeye çalışıyorum."
İzmir'de söylenecek söz üretilecek proje kalmadığını hepimizin herşeyi bildiğini kaydeden Kocaoğlu, artık iş yapmak gerektiğini söyledi. Çimento fabrikalarının sürekli kentin gündemine getirildiğini, buranın sıfır kirlilik oluşturması gibi bir şeyin olmadığını anlatan Kocaoğlu, her iki fabrikaya da giderek koşulların zorlaştığını, zamanlarının daraldığını belirtiklerini söyledi. Kocaoğlu şöyle dedi: "Filtrenmi, motorun mu pompan mı bozuldu gibi gerekçeler artık çözüm değil. Yedeğini kuracaksınız. Kamuoyunun sabrını da zorlamayacaksınız. Fabrikaların çevre önlemleri alarak kendilerini düzeltmelerinden niye yanayım? İzmir ekoknomisinin zaten ne noktada olduğu malumunuz. Buradan iki fabrikayı kaldırdığınız zaman çimento fiyatlarına nakliyeden dolayı inecek yük inşaat sektörünün üzerine çok büyük maliyet getiercektir. İyileşmesi, çevre yatırımı yapması ve kendilerini rehabilite etmeleri yönünde çaba göstermeliyiz."