Kök hücre nakliyle yeniden yürümeye başladı

Kök hücre nakliyle yeniden yürümeye başladı -Ağrıda 10 yıl önce sol bacağındaki damarların tıkanması nedeniyle yürüyemeyen inşaat işçisi, karın bölgesindeki yağ dokusundan elde edilen kök hücreyle yapılan nakil sonucu sağlığına kav
AĞRI (A.A) - Fatma Güven - Metin Göktekin - Ağrıda 10 yıl önce sol bacağındaki damarların tıkanması nedeniyle yürümekte zorlanan inşaat işçisi, karın bölgesindeki yağ dokusundan elde edilen kök hücreyle yapılan nakil sonucu sağlığına kavuştu.
     Hamur ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki inşaat işçisi Orhan Şahbal, kalp damar tıkanıklığı nedeniyle sol ayağındaki damarların tıkanması sonucu yürüyemez hale geldi.
     Ağrı Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne başvuran Şahbala, kalp ve damar cerrahi uzmanı Opr. Dr. İlker Kaya ve ekibi tarafından karın bölgesindeki yağ dokusundan kök hücre alınarak nakil işlemi yapıldı.
     Kök hücre naklini yapan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın şiddetli bacak ağrısı şikayetiyle başvurduğunu, ayağında anormal derecede şişkinlik bulunduğunu söyledi.
     Hastasını muayene ettiği sırada sol ayağın baş parmağının da bir yıl önce kesildiğini, aşırı soğukluk olduğu ve ayak nabzının durduğunu fark ettiğini belirten Kaya, Şahbala distal damar hastalığı teşhisi koyduklarını anlattı. Şahbala cerrahi müdahale yapılamayacağını belirlediklerini ifade eden Kaya, kök hücre yöntemiyle hastayı tedavi etmeye karar verdiklerini söyledi.
     Hastanın ayağındaki damarların tamamen iflas ettiğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
     Eğer hastaya kök hücre nakli dediğimiz tedaviyi uygulamasaydık ayağını en kısa zamanda kesmek zorunda kalacaktık. Başhekimimiz ve diğer cerrah arkadaşlardan oluşan beş kişilik ekiple bütün cesaretimizi toplayarak ameliyata girdik. Hastanın karın bölgesinden yağ dokusuyla beraber kök hücre aldık. Daha sonra bu hücreleri birtakım incelemelerden geçirdik. Özellikle damara dönüşme potansiyeli olan hücrelerden bir karışım hazırlayarak, hastanın kendi dokusundan ayrıştırılan bu kök hücreleri, sol diz altında bulunan kas ve damarlara enjekte ettik.
     Kaya, 4 saat süren başarılı bir operasyonun ardından Şahbalın taburcu olduğunu belirterek, Bu hastamız daha üçüncü haftasında. Kontrollerini yakından takip ediyorum. Hasta eskiden 30 metre yürüyemez ve bir merdiveni çıkamazken şu anda 200 metre yürüyor ve iki kat merdiven çıkabiliyor. Durumu daha da iyiye gidiyor dedi.
    
     -Devlet hastaneleri bünyesinde yapılan ilk operasyon-
    
     Ağrı Devlet Hastanesi Başhekimi İhsan Bayraktar ise kök hücre naklinin Türkiyede çok nadir olarak yapılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Ağrıda bu tür bir ameliyat yapmanın heyecanını yaşadıklarını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:
     Kök hücre nakli daha önce hiçbir devlet hastanesinde yapılmamıştır. Son 25 gün içerisinde Ağrıda 5 hastaya kök hücre nakli yaptık. Özellikle diyabet ve kalp damar tıkanıklığı olan hastalarda ayakta yara oluşması, şişkinlik ve şiddetli ağrı oluyor. Bu hastamız da yaklaşık 35 yıldır sigara içiyormuş. Tabi damar tıkanıklığının birinci düşmanı da sigaradır. Bu gibi vakalarda kök hücre nakli kaçınılmaz bir tedavi yöntemidir. Çünkü her şeyden önce hasta hem kolunu bacağını kaybetmekten kurtuluyor hem de daha az ağrısız sızısız bir operasyonla tedavi ediliyor.
     Ağrıda bir kök hücre merkezi kurmayı hedeflediklerini de belirten Bayraktar, Amacımız, daha fazla insana ulaşmak ve engelsiz bir yaşam sunmaktır dedi.
    
     -Kesilecek sandığım bacağıma yeniden kavuştum-
    
     Şahbal, 10 yıldır acı içinde kıvrandığını, yürüyemez hale geldiğini belirterek, ayağındaki acıdan dolayı sürekli ağladığı için çocuklarının da bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
     Kök hücre naklinden sonra sağlığına kavuştuğunu, yürümeye başladığını anlatan Şahbal, sağlığına tamamen kavuştuktan sonra çalışmaya başlamak istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
     On yıl önce inşaatta çalışırken aniden sol bacağıma ağrı girdi. Çalışamaz, 7 çocuğuma bakamaz duruma geldim. 10 yıldır annemin yaşlılık maaşı ve komşuların yardımıyla geçiniyoruz. Geceleri bacağımın ağrısından uyuyamıyor, çok ağlıyordum. 3 yaşındaki kızım benim bu ağlamalarımdan çok etkileniyordu. En çokta ona üzülüyordum. Tedavi için birçok yere gittim. Doktorlar bacağımın kesileceğini söylediler. 1 yıl önce Erzuruma gittim orada sol ayağımın baş parmağını kestiler. Son zamanlarda parmaklarımda derin yaralar oluştu. Bacağım morarmaya başladı, acıya dayanamaz oldum. Eşim beni buraya getirdi. Bacağım kesilecek diye çok korkuyordum ve ameliyat olmak istemedim. Ama hastanedeki doktorlar, başhekim hepsi bizimle çok ilgilendi.
     Doktoruyla konuşmasının ardından ameliyat olmayı kabul ettiğini anlatan Şahbal, Kesilecek sandığım bacağıma yeniden kavuştum. Şimdi artık yürüyorum, merdiven çıkıyorum, günlük ihtiyaçlarımı giderebiliyorum dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
14 Mart 2013 12:39
DİĞER HABERLER