Soma’nın Yırca köyünde termik santral yapımı için yürütmeyi durdurma kararını beklemeden 7 bine yakın ağacı hukuksuzca kesen Kolin Grubu, bu kez Yırca yakınlarındaki Türkpiyale ile Kayrakaltı köyleri arasındaki bölgede termik santral yapımı için bakanlığa başvurdu.
Diken.com.tr'nin haberine göre, Soma’da halihazırda mevcut termik santralin neden olduğu hava kirliliği ve sağlık sorunlarına dikkat çeken Yırcalı köylülerin avukatı Deniz Bayram, ikinci bir termik santralin hastalıkları artıracağını savundu.
Danıştay kararının ardından yeni arazi bulundu
Üçüncü havalimanı konsorsiyumunda da yer alan Kolin Grubu, köylülerin karşı çıktığı termik santral için yürütmeyi durdurma davası sürerken ağaç kesmeye başlamıştı. Direniş büyüyünce Kolin Grubu, yürütmeyi durdurma kararının çıktığı gün sabaha karşı 7 bine yakın ağacı köklemiş, güvenlik görevlileri halkı darp etmişti.
Hukuki süreçte, acele kamulaştırmaya verilen yürütmeyi durdurma kararı Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından onaylanmıştı. Son olarak Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu, 6’ıncı Daire’nin verdiği yürütmenin esastan durdurulması kararını onaylamıştı.
Danıştay kararının ardından, termik santrali Türkpiyale ile Kayrakaltı Köyleri civarında zeytin ağacı bulunmayan araziye yapacağını açıklayan Kolin, bu bölgede yurttaşlardan arazi alımını tamamladı. Şirket şimdi de ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.
Soma’da ikinci bir santral hastalıkları çoğaltacak
Şirketin bu girişimine tepki gösteren Yırcalı köylülerin ve Greenpeace’in avukatlarından Deniz Bayram, termik santrale karşı mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
Kömür yakıtlı termik santrallerin neden olduğu sağlık sorunlarına ve doğaya verdiği geri dönüşümü mümkün olmayan zararlara dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Soma’da her eve gittiğinizde hava kirliğine bağlı hastalıkları nedeniyle solunum cihazıyla yaşayan insanları görürsünüz. Çünkü Soma’da hali hazırda mevcut Soma termik santrali bütün ilçeyi etkisi altına alan kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle Soma’da ikinci bir kömür yakıtlı termik santralin yapılması bu hastalıkları çoğaltacak ve Soma’ya zarar vermeye devam edecektir.”
Temiz kömür teknolojisi mümkün değil
Termik santrallerde, ‘temiz kömür teknolojisi’ gibi bir teknolojinin mümkün olmadığını dile getiren Yıldırım, “Öldürmeye ve zarar vermeye devam eder. Bu nedenle biz Greepeace olarak dünyada ve diğer bölgelerde olduğu gibi Soma’da da ikinci bir kömür santrali yapılmasına karşı çıkmaya mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.