Kömür nedeniyle ev ve tarlalarından olan köylülerden protesto

BOLU (CİHAN)- Bakanlar Kurulu'nun kömür üretim faaliyetleri için acil kamulaştırma kararı aldığı Bolu'nun Göynük ilçesine bağlı Himmetoğlu köyünde evleri ve tarlalarından olan köylüler, kamulaştırmaya tepki gösterdi. Dedelerinden ve babalarından kalan yerleri terk etmek istemediklerini belirten köylüler, kendilerine başka bir yer gösterilmediğini, ev ve arazilerinin düşük fiyata kamulaştırılmak istendiğini öne sürdü. Yerlerinden ayrılmak istemediklerini söyleyen kadınlar gözyaşı döktü.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından termik santral kurma şartı ile işletilmesine izin verilen kömür sahasında yürütülecek dekapaj ve kömür üretim faaliyetleri için Himmetoğlu köyünün aşağı ve orta mahalle kesiminde yer alan ev ve arsalar için Bakanlar Kurulu'nca acele kamulaştırma kararı alındı. Özel bir şirketin termik santral kurduğu köyde acele kamulaştırma kararı alınan ev ve araziler için ön kıymet tespit çalışmaları başlatıldı. Bir hakim, uzman bilir kişiler ile köye gelerek ev ve arsaların değer tespiti için çalışma yürüttü.

Ev ve tarlaları kamulaştırılan köylüler, toplanarak protesto eylemi düzenledi. Kadın, erkek ve çocuklardan oluşan kalabalık 'Sayın bakan köyümüzü elektrik çarptı', 'Evlerimiz yapılmadan köyümüzü vermeyeceğiz', 'Bugün siz yoksunuz, 7 Haziran'da biz yokuz' ve 'Köyümüz satılık değil' yazılı dövizler taşıdı.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan da köye gelerek vatandaşlara destek verdi. Köyle ilgili Bakanlar Kurulu'nun verdiği acil kamulaştırma kararı bulunduğunu kaydeden Özcan, şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu bu kararı istisnai olarak verir. Çok azdır örneği Türkiye'de. Bir afet olur, bir deprem olur, binalar yıkılır. Hemen yerine yeni binalar yapılması gerekir. Yer lazımdır. Bu durumda acil kamulaştırma yetkisini kullanır devlet. Milli güvenliği ilgilendiren, savaş hali gibi konularda bu yetkiler kullanılır. Ama son zamanlarda bir şey başladı. Türkiye'de bazı büyük şirketler, hükümete yakın şirketler hükümete baskı yaparak acele kamulaştırma kararları aldırmaya başladılar. Kendi menfaatleri için. Hızlı bir şekilde burayı hizmete açmak istiyorlar. Daha çok para kazanmak istiyorlar. Bu insanların evleri ne olacak? Bu insanlar nereye gidecek? Bunları düşünmüyorlar. Amaç bu şirketin bir an önce daha çok para kazanması. Dert bu. Onlar için her geçen gün kayıp. Burayla ilgili bir soru önergesi verdim. Burayı görüp de içi sızlamayan olmaz. Hem doğa elden gidiyor hem de çok büyük bir köy elden gidiyor insanlarıyla birlikte. Şu ana kadar bir dönüş olmadı."

'KÖMÜR OCAKLARINDAN DOLAYI YERİMİZDEN KALDIRIYORLAR'

Köylülerden Mustafa Terci ise kömür ocaklarından dolayı yıllardan beri yaşadıkları köylerinden kaldırılmak istendiklerini ifade etti. Köylerinden gitmek istemediklerini kaydeden Terci, şunları söyledi: "Biz yıllardan beri, asırlardan beri bu köyde ikamet ediyoruz. Kömür ocaklarından dolayı bizi yerimizden, yurdumuzdan kaldırıyorlar. Bize 'ev, yurt, köy yapalım' diyen yok. Sadece bize 'Paranızı veririz. Nereye giderseniz gidin' diyorlar. Biz gitmek istemiyoruz. Biz evimizin yıkılmasına da karşı değiliz ama bize bir yer, bir köy yeri gösteren yok. Biz yurt dışından gelen vatandaşlara karşı değiliz ama bu vatandaşlarımıza her türlü imkanlar sağlanıyor. Ben bu vatanın öz vatandaşı olarak bana neden sahip çıkılmıyor? Hangi kapıya vardıysak bize yalan söylendi. Bize hiçbir kapı açılmadı. Kapılar kapandı. Biz sahipsiz kaldık bu ülkede. Burada kömür çıkarılıyor. Termik santral kuruldu. Evimizi, köyümüzü yıkıyorlar. 'Kömür var' diye. Fakat bize yer gösteren yok. Bize sahip çıkan yok. Verdikleri sözle kaldılar hep."

Mesude Altınöz de kömür nedeniyle yerlerinden olduklarını dile getirerek, "Biz köyümüzden, yerimizden, yurdumuzdan olduk. Hiçbir toprağımız kalmadı. Biz ne yapacağız? Biz bugüne hayvancılıkla geldik. Biz ne iş yapacağız? Biz yer istiyoruz. Köy istiyoruz." diye konuştu.

Eylemde bazı kadınlar gözyaşı döktü. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı köyde heyet, tespit çalışmalarını sürdürüyor. CİHAN
11 Mart 2015 15:29
DİĞER HABERLER