Paris İklim Zirvesinde küresel sıcaklık artışını 1,5 dereyle sınırlandırma kararından sonra çevreciler 5 kıtadaki 13 ülkede fosil yakıtlara karşı harekete geçiyor. Fosil Karşıtı İnisiyatif çatısı altında bir araya gelen Türkiye'den 21 sivil toplum kuruluşu küresel etkinliğe destek veriyor. İnisiyatif 4 yeni termik santral kurulmak istenen İzmir – Aliağa'da 15 Mayıs 2016'da ses getirici bir eylem yaparak etkinliğin Türkiye ayağını başlatacağını açıkladı.
Fosil Karşıtı İnisiyatif, Türkiye ile birlikte 13 ülkede gerçekleşecek etkinliklerle ilgili bilgi vermek amacıyla Karaköy Yazane Paylaşımlı Ofis Alanında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CAN Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe)'den Elif Gündüzyeli, 350.org'dan Mahir Ilgaz, Foça Çevre Platformu (FOÇEP)'ndan Bahadır Doğutürk, Selma Esen, Foça Forumdan Eren Tunga katıldı.
Elif Gündüzyeli, kömürlü termik santrallerden kaynaklanan kirliğinin çevre ve halk sağlığı üzerine derin etkileri olduğuna dikkat çekti. Gündüzyeli: "Termik santrallerin çıkardığı atıklar tarım alanı yer altı su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Göçe yol açabiliyor, kalmak isteyenler sağlıkları etkeleniyor" dedi. Gündüzyeli, 21 termik santralin faaliyette olduğu Türkiye'nin bu alanda dünyada 15 sırada olduğunu belirtti. Yapımı planlanan 80 termik santrallerle Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada 3 sıraya yükseleceğine dikkat çekti.
Gündüzyeli; Paris İklim Zirvesinde çıkan kararlarından sonra yeni termik santrallerin artık meşruluğunu kaybettiğini vurgulayarak; "Mevcut santrallerle 1,5 derece sıcaklık artışına geldik. Bu sebeple yerel ve uluslararası gruplar ele ele vererek iklim değişikliğini önlemek için bir araya geldi" diye konuştu.
İklim değişikliğine karşı kampanyalarla adını duyuran sivil toplum örgütü 350.org'Dan Mahir Ilgaz da Paris'te konulan 1,5 derece hedefinin içinin boş olduğuna dikkat çekti. İklim için çalışanların Paris'ten sonra yeni fosil yatırımlarının yapılmamasını çare olarak gördüğünü kaydeden Ilgaz bu amaca yönelik Mayıs'da 13 ayrı ülkenin en kirli bölgelerinden şiddetsiz eylemler yapılacağını anlattı. Ilgaz'ın verdiği bilgiye göre eylemler ABD ve Kanada'da kaya gazına, Kanada'da katran kumullarına, Nijerya'da petrole diğer ülkelerde kömüre yönelik olacak. Kömür tüketimi üst üste iki yıldır düşen Çin'in bu sahadaki teknolojisini Türkiye'nin arasında olduğu diğer ülkelere satmak istiyor.
Foça'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Aliağa'daki petrokimya, gemi sökümü, demirçelik gibi ağır sanayilerden olumsuz etkilendiklerini anlattılar. Foça Özel Çevre Koruma Alanı olmasına rağmen sanayinin durdurulmadığından yakındılar. Foça Forum'dan Eren Tunga, insanlar sağlığını kaybederken yörenin kimliğini değiştirecek tehditlerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi
FOÇEP'ten Bahadır Doğutürk, 1992'de yörede kurulacak termik santrale karşı Konak'dan, Yeni Foça'ya kadar insan zinciri oluşturduklarını hatırlattı. 1989'da Danıştay'dan yöredeki kirliliğin had safhasına ulaştığı ve yeni yatırım yapılmaması yönünde karar aldıklarını ifade eden Doğutürk, 15 Mayısta bunun bir benzerini gerçekleştireceklerini söyledi. Aliağa'da, Bacası iki yıldır tüten bir termik santralin bilirkişi incelemesinin önümüzdeki günlerde yapacağına dikkat çekti.
Cihan CİHAN