Dışişleri Bakanlığı’nın ‘paralel paranoyası’ nedeniyle 26 fahri konsolosun ismi internet sitesinden çıkarıldı. Yabancı ülke büyükelçiliklerine baskı yapıldığı belirlendi. Acil koduyla büyükelçiliklere çağrılan fahri konsoloslara “Başınıza bir şey gelmesin diye istifa edin” uyarısı yapıldığı ortaya çıktı.
Türkiye’ye önemli hizmetlerde bulunan 26 fahri konsolosun görev süresi yenilenmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "MİT'ten aldığımız bilgiler ışığında bazı ülkelerin Türkiye'deki fahri konsoloslarının belgelerini yenilemedik” ifadelerini kullanmıştı. Açıklamanın ardından 26 fahri konsolosun bilgileri Dışişleri’nin internet sitesinden kaldırıldı.
BAŞINIZA BİR ŞEY GELMESİN
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, ismini vermek istemeyen ve fahri konsolosluk yapan bir işadamı, sürecin aylar önce başladığını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda kendilerinin temsil ettikleri ülke büyükelçileri tarafından ‘acil koduyla’ çağrıldığını belirtti. Büyükelçilerin, “Türk Dışişleri Bakanlığı sizin görevinize son vermemiz için bize baskı uyguluyor. Ama biz sizin ayrılmanızı istemiyoruz” dediğini aktardı. Birçok büyükelçiliğin fahri konsoloslara “Başınıza bir şey gelmesin diye istifa edin” ifadelerini kullandığını aktardı.
SİZDEN MEMNUNUZ AMA
Büyükelçiliklerin durumdan çok rahatsız olduğunu dile getiren işadamı, “Sizden çok memnunuz, ama durum ortada” diye konuştuklarını aktardı. Bazı büyükelçiliklerin de “Şimdilik istifa edebilirsiniz. Bu süreç geçsin sizi tekrar fahri konsolosluk görevine getireceğiz” dediğini kaydetti. Kurulan gönül köprülerini yaşanan sürecin yıkamayacağını dile getirildi.
BÜYÜKELÇİLİK GÖREVİ YAPIYORLAR
Dışişleri Bakanlığı'nın İnternet sitesinde verilen bilgiye göre, fahri konsolosluklar, büyükelçilik ve benzeri bir diplomatik ofis açılmayan ülkelerde, bu birimlerin görevlerini yerine getirmek için oluşturuluyor. Bakanlık sitesinde, fahri konsolosluklara ihtiyaç duyulduğunu ve sayılarının artırıldığını ifade ediyor. Temsilciliklerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkelerarası ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla fahri konsolosluklar açılıyor.
SİTEDEN İSMİ ÇIKARILAN KONSOLOSLAR
Avusturya Gaziantep Fahri Kons. Taner Nakıboğlu
Benin İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Artuna Aysun
Etiyopya Gaziantep Fahri Kons. Osman Nakıboğlu
Etiyopya İstanbul Fahri Kons. İsmail Hakkı Kısacık
Etiyopya İstanbul Fahri Konsolosu Güner Kısacık
Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Küçükbay
Etiyopya Kayseri Fahri Konsolosu Şükrü Boydak
Filipinler İstanbul Fahri Başkonsolosu Ersin Karaoğlan
Gabon İstanbul Fahri Konsolosu Murat Sönmez
Gana İstanbul Fahri Başkonsolosu Ünal Kabaca
Gine-Bissau Ankara Fahri Konsolosu Namık Tanık
Japonya Kayseri Fahri Konsolosu Memduh Boydak
Kazakistan Kayseri Fahri Konsolosu Hacı Boydak
Kenya İstanbul Fahri Konsolosu Dr. Bilal Alkoç
Kenya İstanbul Fahri Konsolosu Esra Alkoç
Kırgızistan İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Özkara
Kırgızistan Bursa Fahri Konsolosu Ahmet Nuri Ekiz
Macaristan Gaziantep Fahri Kons. Bahaeddin Nakıboğlu
Makedonya Gaziantep Fahri Kons. Mehmet Ali Mutafoğlu
Malavi İstanbul Fahri Konsolosu Mehmet Fatih Baltacı
Malavi İzmir Fahri Konsolosu İbrahim Oktay Üstüngör
Malavi Ankara Fahri Konsolosu Mehmet Bayraktar
Malavi Gaziantep Fahri Konsolosu Emre Erturhan
Nijer İzmir Fahri Konsolosu Yakup Gözel
Tanzanya Ankara Fahri Kons. Mustafa Çıkrıkçıoğlu
Uganda İstanbul Fahri Konsol. Mustafa Günay
GÜVENİLİR İNSANLAR
İtalya Bursa Fahri Konsolosu Oya İzmirli de konsolosluğu severek yaptığını belirtti. Çok zor eleme şartlarından geçen konsolosların oldukça güvenilir insanlar olduğunu vurguladı. Konsolosluğun fedakârlık gerektirdiğinin altını çizdi.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURUYORLAR
Benin Fahri Konsolosu Prof. Dr. Orhan Kural, fahri konsolosların en önemli görevinin, o ülkenin konsoloslarının olmadığı yerlerde gerekli temsil işlerinin yürütülmesi olduğunu belirtti. Kural tüm fahri konsoloslukların vize verme yetkisi olmadığını dile getirdi. Temsil edilen ülkeyle ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Kural, “Bu sayede iki ülke arasında köprü görevi kurularak karşılıklı kazanımlar sağlanır” dedi. Fahri konsolosluk görevinde bulunanların herhangi bir ücret almadığını ifade etti.
SAHİP?ÇIKILMALI
Kural, “Hatta biz, o ülke vatandaşlarıyla ilgili her sorunda yardımlarına koşuyoruz. Aslında bu yüzden kendi işlerimize bile bakamıyoruz” diye konuştu. Fahri konsolosluğun tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğunu kaydetti. Bu işi yapanlara sahip çıkılması uyarısında bulundu. “Konsolos olmanın tek faydası ülkemiz için iyi işler yapmaktır” diyen Kural, bu sayede hem ticari hem kültür hem de gönül köprüsü kurulduğunu vurguladı.
KONSOLOSLUK ONURDUR
Güney Afrika Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve İşadamı İsmail Tamer Taşkın, fahri konsolosların, ülkeler arasında güzel ilişkiler kurulması için çalıştığını belirtti. Ülke vatandaşlarının gerçekleştirdiği aktivitelerde aktif rol aldıklarını dile getirdi.
AMAÇ?ÜLKE?GELİŞİMİ
Taşkın, “Kültür, spor, ticaret ilişkileri düzenlenerek ileriye götürülür. Amaç ülkemizin gelişmesini sağlamaktır” dedi. Temsil edilen ülkelere gittiklerini, orada tanıtımlar yaptıklarını ve ticari anlaşmalara imza attıklarını açıkladı. Konsolosların, ülkeler için bir onur olduğunu vurguladı.