Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde Parkinson ve tümör nedeniyle gerçekleştirilen beyin ameliyatları sohbet edilerek yapılıyor.
Tıp Fakültesindeki beyin ameliyatları, ameliyata bağlı felç, konuşma ve görme bozuklukları oluşmaması için hastanın bilinci açık olarak yapılıyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç İşlekel, yaptığı yazılı açıklamada, ''konuşa konuşa beyin ameliyatı'' olarak nitelendirilebilecek yöntemin, Ege Üniversitesi'nde dünyada ABD ile aynı dönemde, yani 6 yıl önce uygulanmaya başlandığını bildirdi.
Yöntemde, beyninden ameliyat olacak hastanın kafatası açılıp beyne ulaşıldıktan sonra verilen narkoz ilacının kesilerek, hastanın yarı uyku haline getirildiğini belirten Prof. Dr. İşlekel, ameliyat esnasında yaşananlarla ilgili şu bilgileri verdi:
''İlaçların etkisiyle neler yaşandığını tam olarak bilmeyen hasta, kafatası açık durumdayken doktorun sorularını yanıtlıyor, telkinlerini yerine getiriyor. Operasyonda kafatası açık olan hasta, doktor ve anestezi uzmanlarıyla siyasetten ekonomiye kadar pek çok konuda sohbet edebiliyor.''
BEYİN DOKUSUNUN ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILIYOR
Prof. Dr. İşlekel, yöntemin beyin dokusunun acıyı hissetmeme özelliğinden yararlanarak uygulayabildiklerini kaydetti.
Yöntem sayesinde, beyin üzerinde fonksiyonel merkezler tam olarak görülememesine rağmen, hastalarda hiç fonksiyon kaybına yol açmadan tümörün çıkarılması ya da gerekli yerlere müdahale etmenin mümkün olduğuna işaret eden Prof. Dr. İşlekel, şunları kaydetti:
''Operasyondan önce hastanın konuşma, görme ve hareket merkezlerini görmemizi sağlayan fonksiyonel MR'ını çekiyoruz. Beyni açtığımızda hastayı uyandırıyoruz. Beyin dokusu üzerinde fonksiyonel merkezler görünmüyor. Bu yüzden bu bölgelere zarar vermeden operasyonu gerçekleştirmek için test uyguluyoruz. Beyindeki tümör veya kisti çıkartma aşamasında hastalıklı dokunun etrafına, herhangi bir zararı olmayan elektriksel uyarı veriyoruz. Hasta elektrik akımına rağmen telkin ve sorular doğrultusunda konuşabiliyor, ayağını ve elini hareket ettirebiliyor. Bu sayede elektrik verdiğimiz bölgenin fonksiyonel merkez olmadığını anlıyoruz ve hastalıklı dokuyu bu bölgeden girip çıkartabiliyoruz. Elektrik verildiğinde hasta konuşamıyor, ayak ve kollarını oynatamıyorsa, o bölgede konuşma ve hareket merkezi olduğunu anlayarak, tümörü başka bir bölgeden girerek alıyoruz. Hastanın gözleri açık, bilinci yerindeyken gerçekleşen nefes kesen operasyon sayesinde hastada hiçbir bozukluk kalmıyor.''
Prof. Dr. İşlekel, kısa süreli narkoz uygulanması nedeniyle yöntemin yoğun bakım süresini de kısalttığını, hastaların 1 saat kaldıkları yoğun bakımdan servislerine yürüyerek indiklerini bildirdi.
''Konuşa konuşa beyin ameliyatı'' yöntemini yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kongrelerde bildiri olarak sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Sertaç İşlekel, Ege Üniversitesi'nde 6 yıl içinde 100'ün üzerindeki hastanın bu yöntemle ameliyat edilerek sağlığına kavuşturulduğunu kaydetti.
AA