Org. Başbuğ bugünkü konuşmasında siyasi liderlerden, bilim adamlarına kadar 16 isimden örnek verdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Harp Akademileri Komutanlığı’nda yaptığı “Yıllık Değerlendirme Konuşması”nda sosyologlar başta olmak üzere siyaset bilimci, düşün ve devlet adamlarından toplam 16 ismi andı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, konuşmasında en çok alıntıyı Atatürk’ten yaptı.
CHARLES-LOUİS DE SECONDAT, BARON DE LA BRÈDE ET DE MONTESQUİEU
1689 – 1755 yılları arasında yaşayan Fransız politik düşünür Montesquieu, kuvvetler ayrımı esasını ortaya atmıştır. 20 yıl üzerinde çalıştığı De l'esprit des lois adlı kitabında "yasama, yürütme ve yargı"yı birbirlerinden ayırmanın önemini vurgulamıştır. Başbuğ, konuşmasında Montesquieu'nun özellikle "Cumhuriyet ve erdem" ilişkisi üzerine sözlerine yer verdi.
MAX WEBER
1864 – 1920 yılları arasında yaşayan Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı Max Weber ise modern antipozitivistik sosyoloji incelemesinin babası sayılıyor. Sosyolojiyi metodolojik olgunluğa ulaştıran Weber, siyaset sosyolojisi ve eğitim sosyolojisi alanında yaptığı araştırmalarıyla da tanınıyor. Marx'ın sınıf temelli çözümlemelerinin yerine statü kavramını getiren Weber, bürokrasi üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Başbuğ, Weber’in insan odaklı felsefesinden örnekler verdi.
PROF. DR. METİN HEPER
1940 İstanbul doğumlu Prof. Dr. Metin Heper, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi. Türkiye’nin Siyasal Hayatı üzerine araştırmaları bulunan Heper, Osmanlı döneminden günümüze kadar pek çok konuda eserler vermiş bir bilim insanı.
PROF. DR. UTKAN KOCATÜRK
1937 Gümüşhane doğumlu Prof. Dr. Utkan Kocatürk, 1983’de üçlü kararname ile Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı’na atanarak ilk başkan oldu. Kocatürk Atatürk ve Cumhuriyet tarihi hakkında çok sayıda bilimsel makalesi ve eseri ile tanınıyor.
PROF. DR. İHSAN GÜNEŞ
Prof. Dr. İhsan Güneş de İnkilap Tarihi üzerine eserleriyle tanınıyor.
SAMUEL HUNTINGTON
ABD'li siyaset bilimci Samuel Phillips Huntington, Harvard Üniversitesi'ne bağlı John M. Olin Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde öğretim görevlisi. Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapıyor. Başbuğ, Medeniyetler Çatışması kitabında Türkiye'ye ayırdığı sayfalarda Türkiye'nin tek parti dönemindeki uygulamalar nedeniyle "bölünmüş ülke" statüsü kazandığını savunan Huntington’un “Askerlere otonomi tanınmalı” görüşünü hatırlattı.
MORRIS JANOWITZ
Laiklik ve demokrasi kitabının yazarı Toulose Siyasal Etütler Enstitüsü'nde Siyaset Bilimi profesörü olan Morris Janowitz, uluslararası ilişkiler ve güvenlikle ilgili Morris Janowitz Merkezi'nin yöneticisi. Uluslararası ve askeri sorunlar konusu ile gelişmekte olan ülkelerin siyasal-anayasal evrimi konusunda birçok kitap ve makalenin de yazarı.
PROF. DR. ELIOT COHEN
George W. Bush yönetiminin dış politika çevrelerinin etkin isimlerinden Prof. Dr. Eliot Cohen ABD Donanma Akademisi Stratejisi Öğretmeni. Başbuğ, Cohen şu görüşlerine yer verdi: “Sivil ve asker ilişkilerini eşit olmayanlar arasındaki bir diyalog olarak tanımlamaktadır. 2 Bu ilişkide elbette sivil liderler gerçek güce, otoriteye sahiptir. Ancak sivil otoritenin askerî konulara müdahalesinde, tespit edilmiş katı prensiplerden ziyade sağduyulu davranışlar öne çıkmalıdır.
CHAIM KAUFMANN
Chaim Kaufmann'ın “Etnik çatışma ortamlarında etnik grupların güvenlik kaygıları, onları göç yoluyla homojen yaşama alanlarına yönlendirmektedir” görüşlerine yer verdi.
ANTHONY D. SMITH
Anthony D. Smith Uluslar, ulus-devlet kavramı, milliyetçilik ve etnik köken üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir bilim adamı.
RAYMOND ARON
1905-1983 yılları arasında yaşamış olan ünlü Fransız sosyolog ve filozofu Raymond Aron, kariyerinin başlarında ünlü varoluşçu filozof Jean-Paul Sartre'ın yakın çalışma arkadaşı olmuş, ancak, Aron daha sonra Sartre'la Marksistleri şiddetle eleştirmiş bir isim. Aron Marx'la ilgili de bir makale de yazmış. Marx'ın eleştiri oklarını fırlattığı kapitalist bir ülkenin bağrında yetişen Aron da Başbuğ'a kaynak olan isimler arasında.
İKİ ABD’Lİ LİDERDEN BAHSETTİ
ABD eski Başkanı John F. Kennedy ile geçtiğimiz hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Obama’nın Anıtkabir Özel Defterine yazdığı yazı ile Meclis’te yaptığı konuşmasından bazı bölümler de Orgeneral Başbuğ’un konuşmasına alıntı olarak yansıdı.VATAN