Dumankaya İnşaat, konut satışı ile ilgili gelişmiş ülkelerde uygulanan bir finansman modelinini Türkiye'ye getirdi. Modele göre yatırımcı beğendiği konut için toplam bedelin yüzde 25'i ile yüzde 50'si aralığında kendi belirlediği bir miktarı peşinat olarak yatıracak. Tüketicinin tercih edeceği finans kurumlarından kredilendirilecek kalan yüzde 50 için 10 sene getiri ödenecek. Bu getiri ile konut kredisinin kalan yarısı da Dumankaya tarafından finanse edilecek. Bu finansman modeli Hi-Fit, Flex ve Miks projeleri için uygulanacak.
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konut satışı ile ilgili yeni finansman modeli olan Fifti-Fifti'yi tanıttı. Bu modelin gelişmiş ülkelerde uygulandığını belirten Dumankaya, "Türkiye de ileri ülkeler seviyesine giriyor. Yani enflasyonist ortam pek yok, kredi faizleri geriliyor. Faizler gerçi bu aralar arttı ama 10 seneye bakınca bu model ülkemize de uygun." ifadelerini kullandı. Dumankaya, modelin uygulanması ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"Fifti –Fifti ile 10 senelik bir vaatte bulunuyoruz. 'Biz size gelirinize getiri katkısı yapacağız' diyoruz. Yani 'siz 200 bin liralık konut aldığınızda,100 bin lirayı peşin ödediğinizde kalan 100 bin lirayı 10 sene banka kredisi kredi kulladığınız ödediğiniz taksit kadar size getiri ödüyoruz' diyoruz. Böylece paranın yüzde 50'sini ödediğinizde konut alma imkanı elde ediyorsunuz."
"KURDAKİ DALGALANME HENÜZ ETKİLEMEDİ"
Öte yandan döviz kurundaki oynamalarından konut sektörü de tedirgin oluyor. Kurdaki artışın satışlarını kısa vadede çok olumsuz etkilemediğini belirten Uğur Dumankaya, "Çünkü biz projelerimizin yüzde 30'unu yabancılara satıyoruz. Bizim fiyatlarımız lira değer yitirdiğinde yatırımcılara çekici geliyor. Tabii biz satşlarımızın yüzde 60'ını da yatırımcılara yapıyoruz. Yatırımcılar kur oynamalarının ardından artan doları liraya çevirip konut almaya yöneliyor. Ama uzun vadede döviz dramatik şekilde artmaya devam ederse SOS sinyalleri verebilir. Tüketiciler dolar ve Euro'yu elinde tutabilir, konut almayı tercih etmeyebilir." dedi. İlaveten doların çok değerlenmesinden yana olmadıklarını dile getirdi.
Dumankaya, kredi faiz oranları ile ilgili olarak da şunları söyledi:
"Faizler korktuğumuz seviyede artmadı. Ama artmaya devam ederse sektörü etkiler. Bankalarla yeni anlaşmalar yapma durumunda kalabiliriz. Karımızın bir bölümünü tüketici lehine bankalarla paylaşabiliriz. Yine tüketici bekleme durumuna gelebilir. Ama biz bunlarn olacağı kanaatinde değiliz. Türkiye bu dönemi tek edecektir."
Konuşmasında güncel konulara da değinen Uğur Dumankaya, döviz kurundaki dalgalanmanın konut satışlarını henüz olumsuz etkilemediğini söyledi. Bununla birlikte şu değerlendirmeyi yaptı: "Çünkü biz projelerimizin yüzde 30'unu yabancılara satıyoruz. Fiyatlarımız lira değer yitirdiğinde yatırımcılara çekici geliyor. diyen Dumankaya, ancak dövizin dramatik şekilde artmaya devam etmesinden de endişe duyduklarını aktardı.
Uğur Dumankaya, kur ve faiz ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Dumankaya, "Faizler korktuğumuz seviyede artmadı. Ama artmaya devam ederse sektörü etkiler. Bankalarla yeni anlaşmalar yapma durumunda kalabiliriz. Karımızın bir bölümünü tüketici lehine bankalarla paylaşabiliriz. Yine tüketici bekleme durumuna gelebilir. Ama biz bunlarn olacağı kanaatinde değiliz. Türkiye bu dönemi tek edecektir." ifadelerini kullandı.
Tabii biz satşlarımızın yüzde 60'ını da yatırımcılara yapıyoruz. Yatırımcılar kur oynamalarının ardından artan doları liraya çevirip konut almaya yöneliyor. Ama uzun vadede döviz dramatik şekilde artmaya devam ederse SOS sinyalleri verebilir. Tüketiciler dolar ve Euro'yu elinde tutabilir, konut almayı tercih etmeyebilir." dedi.
Dumankaya, ilaveten doların çok değerlenmesinden yana olmadıklarını dile getirdi.
CİHAN