Güney Kore'deki bazı sivil toplum örgütleri, ABD'nin THAAD (Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması) füze sisteminin ülkede kurulmasını istemiyor.
Kuzey Kore'nin nükleer bomba ve füze denemelerinden sonra Güney Kore'nin, Pyongyang yönetimi ile ilişkilerin bozulması, bölgedeki havayı da gerdi. Güney Kore, kendi işletmecilerinin Kuzey Kore'de kurduğu Keasong Endüstri Bölgesi'ni kapatma kararı alırken, diğer taraftan ABD ile THAAD (Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması) füze sisteminin sınırları içine kurmayı görüşüyor. Fakat ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları hükümetin bu kararlarına tepki gösterdi. Bir çok liberal görüşlü sivil toplum örgütleri meydanlarda gösteriler yaparak, hem Keasong Endüstri Bölgesi'ni kapatma kararına hem de THAAD füze sistemine tepki gösteriyor.
Liberal görüşleri ile bilinen sivil toplum örgütlerinden Sivil Barış Platformu (SBP) ise yabancı basın ile bir araya gelerek, neden Keasong Endüstri Bölgesi'ni kapatma kararına ve THAAD füze sistemine karşı olduklarını anlattı.
Keasong Endüstri Bölgesi'nin kapatılmasının Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki güven köprülerinin yıkılması manasına geldiğini ifade eden SBP yetkilileri, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine karşı farklı yollarla mücadele edilebilineceğini dikkat çekti. Kuzey Kore'nin bölgedeki ABD-Güney Kore'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği askeri tatbikatlardan rahatsız olduğuna dikkat çeken SBP'li aktivistler, Kuzey Kore'nin nükleer denemelere yönelmesinde ABD ve Güney Kore'nin sorumluluğu olduğuna vurgu yaptı.
Düzenlenen basın toplantısında Güney Kore'ye yerleştirilmesi düşünülen THAAD füze sistemine değinildi. SBP'li aktivistler ABD ekonomisinin silah sermayesine bağlı olduğuna vurgu yaparak, füze sisteminin güvenlik politikaları ile pek uyuşmadığını ileri sürdü. Öte yandan SBP'li konuşmacılar, son zamanlarda iyi bir havada ilerleyen Güney Kore-Çin ilişkilerinin bu THAAD füze sistemi ile gerilmesinden endişe ettiklerini sözlerine ekledi.
Cihan CİHAN