Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü, son bir yılda 70 gemiye 2 trilyon civarında para cezası kesti. Müdürlük, bu paranın tamamını da tahsil etti.
Türkiye sanayisinin büyük bir bölümü, Kocaeli'nde olması nedeniyle deniz ulaşımında yoğun bir trafik yaşanıyor. Çok sayıda limanın bulunduğu ilde, günde onlarca gemi yük boşaltıp yük alıyor.
Gelip giden bu gemiler, yıllarca zehirli atıkları Körfez'e boşaltarak denizin kirlenmesine neden oldu. Şehrin tamamının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanması ile çevre katliamına da son verildi.
Büyükşehir'in çevreye daha iyi sahip çıkacağı göz önünde bulundurularak; 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca; Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İzmit Körfezi'nde gemi ve deniz araçlarından kaynaklanan kirliliğe ilişkin; kontrol, denetleme ve idari yaptırım kararı verme yetkisi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredildi.
DENİZ KONTROL ALTINA ALINDI
Devir işlemlerinin yapılması ile Çevre Koruma Şube Müdürlüğü, hızlı bir çalışma başlattı. Özellikle yıllarca gemiler ve çevredeki sanayinin kirletildiği Körfez kontrol altına alındı. Müdürlüğe alınan Deniz uçağı adeta gemilerin korkulu rüyası oldu. Havadan yapılan denetimlere karadan ekipler de destek verince çok sayıda gemi yakalandı.
Çevre Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Denetim Ekipleri, son bir yıl içinde 809 kez denetime çıktı. Denetimler sonucu 132 adet çevresel olumsuzluk tespit edildi. Söz konusu olumsuzluklara ilişkin müdürlük tarafından 70 adet geminin denizi kirlettiği tespit edildi. Yapılan inceleme sonucunda suçları tespit edilen gemilere toplam 1 milyon 983 bin TL gibi rekor bir para cezası kesildi. Müdürlük bu paranın tamamını da tahsil etti. Gemilerin bıraktığı kirlilik de yine müdürlük tarafından temizlendi.
Ayrıca yapılan denetimler sonucu denizi kirleten 62 kurum ve kuruluş da suç üstü yakalandı. Bu kurumlara yaptırım görevi Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne ait olduğu için durum bu müdürlüğe bildirilerek gerekli ceza kesilmesi sağlandı.
(CİHAN)