Korkulan oldu mu? İyileşmiş 51 hastada tekrar Koronavirüs pozitif çıktı

Güney Kore, Daegu şehrinde bazı hastalar, yeni tip Koronavirüs'ten (Covid-19) kurtulduktan sonra taburcu edildi. Ancak bir süre sonra bazılarının tekrar hastalandığı görüldü. Bu da uzmanlarda yeni bir endişeye sebep oldu.

Güney Kore, yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) yayılmasını yavaşlatmak için sıkı karantina ve yaygın testler kullanarak, salgının kontrol edilmesinde küresel olarak en başarılı ülkeler arasında yer aldı. 

Ülkede her gün teşhis edilen yeni vak'a sayısı en düşük sevilerde.
 
Ancak  Güney Kore'deki salgının merkez üssü Daegu'da uzmanları endişelendirecek bir vak'a ortaya çıktı. 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden bir Epidemiyolog ekibi tarafından yürütülen bir çalışmada ilginç bilgilere ulaşıldı.

HÜCRELERE SIZDI, YENİDEN AKTİF HÂLE GELDİ

Araştırmalara göre iyileşen hastalar yeniden enfekte olmaları zor bir ihtimal olarak görülse de virüsün hücrelerinde tespit edilemeyen seviyelerde kaldığını ve daha sonra "yeniden aktifleştiği" ortaya çıktı. 

Bu vak'aların virüsün bugüne kadar nasıl işlediğine dair mevcut bilgilerden çok farklı olduğu belirtiliyor. 

East Anglia Üniversitesi'nden mikrobiyoloji (Bulaşıcı hastalıklar uzmanı) profesörü Paul Hunter'a göre Koronavirüs'ten hastalarında yeniden enfeksiyon riski olmadığı gibi hücrelerde gizli kalan virüslerin yeniden aktifleşmesi zor. 

Prof. Hunter bu tür bulguların zaman zaman test yaparken meydana gelecek hatalardan kaynaklandığı görüşünde. 

Şu anda dünyada genel kanaata göre Koronavirüs hastaları iyileştikten sonra en azından orta vadede bağışıklık kazanacak ve yeniden hasta olmayacak.
 
Bilim insanları yeniden enfekte olan insanların önceki raporları ile ilgili sıkıntıların olacağına inanıyor.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR
 
Şubat ayında konuşan Leeds Üniversitesi Viroloji Profesörü Mark Harris, "Açıkçası bu hastalar hakkında altta yatan tıbbi durumlar veya virüsün bağışıklık kontrolünden kaçmasına izin verebilecek durumlardaki değişiklikler gibi daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Bu, yeni tip Koronavirüs'ün biyolojisi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor." dedi. 

12 Aralık 2019'da ilk olarak Çin'de görülen Koronavirüs dünya genelinde 1,3 milyondan fazla insana bulaştı. Salgında şu ana kadar 75 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

07 Nisan 2020 13:39
DİĞER HABERLER