Coronaviruse karşı umut veren ilaç olan nitelendirilen remdesivir için açıklanan 3 bin 120 dolarlık fiyat, ABD'de tüketici örgütlerinin tepkisini topladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) "coronaviruse karşı geliştirilen ilaçlar arasında testleri umut veren tek ilaç" olarak açıkladığı remdesivir için açıklanan 3 bin 120 dolarlık fiyat ABD'de tüketici örgütlerinin tepkisine neden oldu.
Yapılan araştırmalar ilacın bir kür tedavi için gerekli miktarının üretim maliyetinin 5 dolar 58 cent olduğunu ortaya koyuyor.
Klinik ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (ICER) Ar-Ge harcamalarını da hesaba katarak remdesivir için belirlediği maliyet etkin gösterge fiyat bir kür için 310 dolar.
Sözcü gazetesinin aktardığı habere göre, ABD devletin şirkete remdesivir'i geliştirmesi için 70,5 milyon dolarlık hibe desteğinde bulunduğu belirtilirken, ilacın üç aylık üretiminin tamamı ABD hükümeti tarafından satın alındığı için diğer ülkeler şu an ilaca ulaşamıyor.
ABD’de Gilead adlı ilaç şirketi tarafından üretilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tavsiye edilen remdesivir adlı ilaçta maliyet ile fiyat arasındaki büyük fark tepkilere neden oluyor.
BİR KÜR İÇİN AR-GE MALİYETİ DAHİL FİYAT 310 DOLAR
Şirket geçen hafta yaptığı açıklamayla, altı günlük tedavi (bir kür) için ilacın ABD’deki fiyatını 3 bin 120 dolar (21 bin 400 TL) olarak belirlerken, Virus Eradication isimli dergide yayımlanan bir araştırma söz konusu miktarda ilacın üretim maliyetinin 5,58 dolar olduğunu ortaya koyuyor.
ABD’de Public Citizen isimli tüketici hakları örgütü, Klinik ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ICER) araştırma geliştirme harcamalarını da hesaba katarak remdesivir için hesapladığı maliyet etkin gösterge fiyatının bir kür için 310 dolar olduğunu hatırlatarak, Gilead’ın açıkladığı fiyatın bunun 10 katı seviyede olduğuna işaret etti ve duruma tepki gösterdi.
Örgüt ayrıca, ABD’de devletin remdesivir’in geliştirilmesi için Gilead şirketine en az 70,5 milyon dolar mali destekte bulunduğunu ancak buna rağmen ABD vatandaşlarının ilacı maliyetinin çok üzerinde fiyatla kullanabildiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilisi Dr. Soumya Swaminathan, önceki gün yaptığı açıklamada, coronaviruse karşı geliştirilen ilaçlar arasında sadece remdesivirin testlerinin umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etmişti. Swaminathan, “Şimdilik araştırmalar, bu ilacı kullanan hastaların daha hızlı iyileştiğini gösteriyor” demişti.
ABD ÜÇ AYLIK ÜRETİMİ SATIN ALDI
WHO, remdesivir hakkında olumlu açıklama yaptı ancak önümüzdeki üç ay ilacı ABD dışındaki hastaların kullanma şansı olmayacak çünkü üç aylık üretimin tamamını ABD yönetimi sipariş etmiş durumda. 500 bin doz remdesivir’i ABD yönetiminin satın aldığı ortaya çıktı.
Bunun anlamı, temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki üretimin tamamı ABD’ye gidecek.
İLACIN ETKİSİNE DAİR ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR
İlaç henüz ABD Gıda ve İlaç İdaresi'den (FDA) henüz sadece “acil durumlar” için onay alan ilacın, coronavirus hastalarının hastanede yatma süresini kısalttığını öne süren araştırmalar yayımlanmıştı. İlacın ne kadar etkili olduğuna dair araştırmalar ve tartışmalar devam ediyor.
İlaç ABD dışında Japonya ve Güney Kore'de acil durumlar için kullanım izni almıştı.
Şirket, damar yoluyla enjekte edilen Remdesivir’in ağustos ayında soluma yoluyla kullanılan versiyonunu insanlar üzerinde deneylerine başlamayı planladığını açıklamıştı.
Gilead'in ABD borsalarında işlem gören hisselerinin değeri yıl başından bu yana yüzde 15 arttı.