Korsan yayınların sayısı azalıyor

Korsan yayınların sayısı azalıyor -YAYFED Başkan Yardımcısı Baysan: "Korsan yayınlar, yakın yıllara kadar yayıncılığın yüzde 60ını oluşturuyordu. Bu oran, günümüzde yüzde 30a kadar geriledi" -"Avrupa ve dünyada korsan için kabu
KOCAELİ (A.A) - Kadir Yıldız - Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkan Yardımcısı Serhat Baysan, korsan yayınların, yakın yıllara kadar yayıncılığın yüzde 60ını oluşturduğunu belirterek, "Bu oran, günümüzde yüzde 30a kadar geriledi" dedi.
     Baysan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede korsan yayıncılığın üç alanda yapıldığını belirterek, bunların da basılı kitap, fotokopicilik ve internette yoluyla yapıldığını söyledi.
     Korsanla yürütülen mücadele sonucunda basılı ürünlerde son yıllarda gerileme sağlandığını ifade eden Baysan, istenen her şeyin korsanının yapılabildiğini kaydetti.
     Baysan, "Korsan ürünler, yakın yıllara kadar yayıncılığın yüzde 60ını oluşturuyordu. Bu oran, günümüzde yüzde 30a kadar geriledi" diye konuştu.
     Türkiyede 2012 yılında ders kitapları dahil yaklaşık 450 milyon korsan kitap yayımlandığına dikkati çeken Baysan, 1995 yılında yenilenen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunuyla telif konularının meslek birliklerinin alanına girdiğini kaydetti.
     Baysan, bandrol dağıtımının, meslek birliklerine bir protokolle devredilmesi sonucu amacına ulaştığını anlatarak, YAYFEDin 2012 yılının Temmuz ayından itibaren tüm ülkede bandrol vermeye başladığını söyledi.
    
     -"Yüzde 12 hedefini yakalamaya çalışıyoruz"-
    
     Baysan, federasyonun bandrol verirken gerekli incelemeleri meslek içinde gerçekleştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Bu nedenle son 10 ayda, 600 bine yakın bandrolün, yanlış yerlere gitmesine engel olduk. Avrupa ve dünyada korsan için kabul edilebilir oran yüzde 12 kadardır. Bu miktar tüm alanları kapsar. Biz de bunu yakalamaya çabalıyoruz. Şimdilerde fotokopi alanı özellikle ilgimiz içinde. Lisanslama sistemiyle önce üniversiteler ve giderek tüm fotokopiciler, yasal sınırlara davet edilecek."
     İnternette süren korsan için de çalıştıklarını vurgulayan Baysan, emniyet birimleriyle meslek birlikleri ve hukukçuların iş birliği içinde uğraş verdiğini ifade etti.
     Baysan, mücadelenin verimli olmasında teknolojinin daha yoğun kullanılmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, "Giderek bu yönde de gelişmeler yaşanıyor. Üniversitelerde, ders için çekilen fotokopiler ya da internetten indirmeler, lisanslamanın başlaması ile makul ve yasal hale gelecektir" diye konuştu.
     Baysan, internette süren usulsüz uygulamalara karşı iki meslek birliğinin çalışma yaptığını ifade ederek, uzmanların tarama yöntemiyle ilk olarak uyarıda bulunduklarını kaydetti.
     "Çoğunlukla yapılan işin özü anlatılınca, olumlu tepki alınıyor ve internet sitesinin bu bölümü kapatılıyor" diyen Baysan, çıkmasını bekledikleri Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda söz konusu konunun çok daha net ele alınacağını belirtti.
     Baysan, "Mücadelenin özü, bilerek ya da bilgisizce yapılan usulsüzlüğü engellemektir. Yoksa satın alma ya da geçici indirme gibi hallerde, okurun mağduriyeti söz konusu olmamaktadır" ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
08 Mayıs 2013 11:40
DİĞER HABERLER