Köylülerden taş ocağı eylemi

Köylülerden taş ocağı eylemi
ZONGULDAK (CİHAN)- Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Aşağıdağ köyünde taş ocağı açılacağı haberini alan köylüler, ellerinde pankartlarla eylem yaptı. Köylüler, taş ocağının açılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini, bu konuda bölge idare mahkemesine dava açtıklarını söyledi. Taş ocağını açmak için çalışmalara başlayan Kemal Günay ise resmi evraklarının tamam olduğunu, önlerinde bir engel olmadığını kaydetti.

Alaplı ilçesine bağlı Aşağıdağ köyünde yaşayan köylüler, dağlık alanda ağaç kesimine başlanmasıyla birlikte yaptıkları başvurular neticesinde köyün üst tarafına taş ocağı yapılması için çalışma başlatıldığını öğrendi. Avukat Yakup Okumuşoğlu'na müracaat eden köylüler, incelemenin ardından bölge idare mahkemesine dava açtı.

Taş ocağı yapılacak alanda toplanan köylüler, 'Köyümüze Taş Ocağı istemiyoruz', 'Buralar bizlere dedelerimizden kaldı' yazılı pankartlarla eylem yaptı. Taş ocağının çalışmalarının izin aşamasında olduğunu, Aydınyayla köyü için izin alındığını ifade eden köylüler, ancak Aşağıdağ köyü sınırlarında çalışma yapıldığını yeni öğrendiklerini söyledi.

Eylemde konuşan köy muhtarı Sezgin Gökçiçek, taş ocağı çalışmalarından yeni haberdar olduklarını, bu konunun sonuna kadar giderek taş ocağının açılmaması için bütün yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.

Köyde yaşayan kadınlar ise yıllardır dağdaki fındıklardan geçimlerini sağladıklarını, evlerini geçindirdiklerini ve çocuklarının üniversite okumasını sağladıklarını anlattılar. Bazı kadınlar ise eşlerinin 700 lira maaş aldığını, dağdaki fındık olmasa kesinlikle geçinemeyeceklerini ifade ettiler.

Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu "Bana geldiklerinde taş ocağı için orman kesim ihalesi yapıldığını söylediler. Bizler de hemen gidip o tarihten itibaren, yani 17-18-19 Mart' a tekabül ediyor, ilgili kurumları araştırarak ilgili belgeleri aldık. O bilgi ve belgelere dayanarak Zonguldak bölge idare mahkemesine iki adet dava açtık. Bu belge ve bilgilere baktığımız zaman 99,38 hektarlık bir alan için maden işletim ruhsatı verildiğini, 9,6 hektarlık bir alan için ÇED süreci yürütüldüğünü, ÇED sürecinin 9,6 hektarlık alanda yürütülmesinin daha önceki uygulamalarını biliyoruz. 25 hektarın altında kalanlarda ÇED kararı gerekli değildir. 25 hektarın üzerinde olan alanlarda ÇED raporu gereklidir. Ruhsat alanı 99.38 hektardan 9,6 hektarlık alanda ÖÇED süreci yürütülmesi tamamen ÇED raporu sürecinden kaçılmak için yapılmıştır. 9,6 hektarlık alanda ÖÇED süreci yürütülmüş ancak Orman ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 35,5 hektarlık alanda kesim izni verilmiş. Doğrudan doğruya ÇED yürütme hükümlerine aykırı bir durum var. ÇED süreci yürütülmemiş bir alanda böyle madencilik faaliyeti için, 35 hektarlık bir alan için ruhsat verilemez." dedi.

Çalışmalara başlayan maden işletmecisi Kemal Günay ise 2012 yılında başladıkları çalışmalarda, döneminde dağda kadastro çalışması yapılmadığını ve kendi yaptıkları araştırmalarda ruhsat alınması gereken bölümün Aydınyayla köyünde olduğunu, kadastro çalışması sonrasında Aşağıdağ köyünde de kalan bölümlerin tespit edilmesiyle gerekli başvuruları yaptıklarını, ruhsatları aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını ifade etti. CİHAN
25 Mart 2015 15:08
DİĞER HABERLER