HATAY (CİHAN)- Hatay'da mavi dil hastalığının önlenebilmesi amacıyla hayvanlarda aşılama çalışmalarına başlandı. Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre koyunlarda görülen bir hastalık olan ve yetiştiricileri maddi kayba uğratan hastalık tek doz aşı ile bertaraf edilebiliyor. İl genelinde ekipler çalışmalarına başlarken yetiştiricilerden aşı yaptırmak isteyenlerin gıda tarım ve hayvancılık ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.
MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?
Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi mavi dil hastalığının anaç hayvanlarda ölümden çok yavru atma, kuzu ölümleri ve anomalili kuzu doğumlarına neden olduğundan ekonomik zarara yol açtığını aktardı.
Özellikle koyunlarda görülen sineklerle nakledilen viral bir hastalık olduğunu, mevsime bağlı olarak görüldüğünü belirten Tüfekçi şu bilgileri verdi: "Bu hastalığın daha çok özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli mevsimlerde ve yağmurlu yaz günlerinde görülür. Hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmının hastalanmasına rağmen ölümlerin daha az görüldüğünü ancak kuzularda ölüm oranını yüksek olur. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağı kaybına bağlı olarak kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Hastalık tipik belirtileri aniden 40-42 dereceye varan ateşlenme ve ateşin ardından dudak emme hareketleridir. Bu belirtiler neticesinde hayvanların dil ve dudak bölgelerinde ödem ve mavileşme, önce sulu sonra irinli burun akıntısı, ağız ve burun girişinde ülser ve kabuklu yara meydana gelir. Solunum güçlüğü ve yem alımının durması, yapağı da kırılma ve dökülme, deride kırmızılık ve genç hayvanlarda ishal bulgularının görülmesi, hastalığın başladığının belirtileridir. Sığırlarda da benzer belirtiler görülmekle birlikte daha hafif seyretmektedir. Ancak gebe ineklerde anomalili buzağı doğumları ve ölü doğumlar da görülebilmektedir."
CİHAN