Yaklaşık bir yıldır bekleyen Koza İpek Holding'e ait İzmir'deki Dikili Çukuralan Altın Madeni'nin kapasite artışına, holdingin kayyıma devredilmesinin ardından izin verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan başvuru Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne uygun bulunurken, İzmir Valiliği de ÇED sürecini başlattı.
Koza İpek Holding'e ait İzmir'deki Dikili Çukuralan Altın Madeni İşletmesi'nin yaklaşık bir yıldır bekleyen kapasite artışına kayyıma devredildikten sonra jet onay geldi. Genel seçimler öncesi hukuksuz bir şekilde kayyım atanan Koza İpek Holding'e ait işletmenin kapasite artırımına onay çıktı. Şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı başvuru Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulundu. İzmir Valiliği de projeyle ilgili ÇED sürecini başlattı. Yaklaşık 45 milyon TL yatırım bedeli bulunan ve 15 yıl süresi bulunan üçüncü kapasite artışıyla toplam 7,6 milyon ton cevher çıkarılması planlanıyor.
Koza Altın İşletmeleri AŞ, Dikili'de 64426 ve 18201 işletme ruhsat numaralı alanlarda yer alan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi'nde, açık ocak ve yer altı madencilik işletmeciliği yöntemi kullanılarak altın ve gümüş cevheri elde ediyor. İlk ÇED çalışması 2009 yılında gerçekleştirilen projeyle ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 Eylül 2009 tarihinde olumlu görüş verilen tesisin kapasite artışı için 3 Kasım 2010 ve 11 Mart 2011'de onaylanmış iki ÇED dosyası bulunuyor. Üçüncü kapasite artışıyla açık ocak ve yer altı madencilik işletmeciliği yöntemi kullanılarak çıkarılması planlanan cevher, proje alanı içerisinde belirlenen geçici cevher depolama alanında stoklanacak. Buradan yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan aynı işletmeye ait Bergama Ovacık Altın Madeni'ne kamyonlarla taşınacak. Orada bulunan zenginleştirme tesisinde cevherin zenginleştirme işlemi gerçekleştirilecek.
7,6 MİLYON TON CEVHER
Şu anda 192 hektarlık mevcut işletme alanı, üçüncü kapasite artışıyla birlikte daha da genişleyecek. Yeni üç adet açık ocak ile iki yer altı ocağının eklenmesiyle alan 323 hektara çıkacak. Yaklaşık 15 yıl işletilecek olan yeni alanda 1,87 milyon ton, yeraltı ocaklarından ise toplam 5,82 milyon ton cevher çıkarılacak. Tüm madencilik faaliyetleri sonucunda yaklaşık 50 milyon ton ekonomik olmayan kaya kazısı gerçekleştirilecek.
VALİLİK 2 YIL ÖNCE ÜRETİMİ DURDURDU
İzmir Valiliği, kapasite artışına izin verdiği madende üretimi iki yıl önce durdurmuştu. Bergama ilçesinde faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri'ne ait Çukuralan işletmesindeki üretim 31 Aralık 2013'te İzmir İl Özel İdaresi tarafından çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi bulunmadığı gerekçesiyle durdurulmuştu. Şirket, hiçbir eksik belge bulunmadığını, çevre izin ve lisansla ilgili tüm gerekli belge ve bilgilerin zamanında ilgili kurumlara iletildiğini belirterek, İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkemenin 10 Ocak 2014 tarihinde oybirliğiyle yürütmeyi durdurmasının ardından maden yeniden üretime başladı.