Koza Altın'a akıl almaz hukuksuz uygulama

Koza Altın'a akıl almaz hukuksuz uygulama
Koza Altın İşletmeleri AŞ, KAP’a bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bugüne kadar şirketimizin Himmetdede projesine ilişkin çalışmaları tüm yasal mevzuata hassasiyetle uyularak yerine getirilmiştir ve getirilmektedir” denildi.

Koza Altın İşletmeleri AŞ’den KAMUYU AYDINLATMA  PLATFORMU’na  açıklama

Himmetdede’de tüm yasal mevzuatlar yerine getirildi

Koza Altın İşletmeleri AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

Bugüne kadar şirketimizin Himmetdede projesine ilişkin çalışmaları tüm yasal mevzuata hassasiyetle uyularak yerine getirilmiştir ve
getirilmektedir.

HİMMETDEDE PROJESİ SON 12 YIL İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DE KEŞFEDİLMİŞ VE İŞLETME HALİNE GETİRİLMİŞ İLK VE TEK ALTIN
MADENİ PROJESİDİR.
 
Himmetdede Altın Madeni Projesi: 

31.10.2005 tarihinde arama ruhsatı alınarak maden arama faaliyetlerine başlamıştır.

Yaklaşık 7 yıl süren arama, keşif, fizibilite, proje ve ÇED çalışmalarından sonra;

15.03.2012 tarihinde proje kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan (Bakanlık) ÇED olumlu belgesi alınmıştır.

15.03.2013 tarihinde gerekli olan tüm izinler alınarak tesis inşaatına başlanmıştır.
 
31.01.2014 tarihinde yoğun bir çalışma neticesinde tesis inşaatı tamamlanmış, üretime hazır hale getirilmiş ve yatırım tamamlanmıştır.

Faaliyet için gerekli olan tüm personel istihdam edilmiş, teknik ekipmanlar tamamlanmıştır.

13.05.2014 tarihinde işletmenin faaliyete geçmesi için son belge olan Çevre İzin Lisansı’nın şirketimize verilmesi için bakanlığa elektronik ortamda başvuru yapılmıştır.

09.06.2014 tarihinde bakanlıkça, işlem için son aşama olan bankaya Geçici Faaliyet Belgesi bedelinin yatırılması tarafımıza bildirilmiştir.

09.06.2014 tarihinde bakanlığın talep ettiği Geçici Faaliyet Belgesi bedeli bankaya yatırılmış olup, dekont elektronik ortamda bakanlığın bilgisine sunulmuştur.

BÖYLECE SON AŞAMA VE TÜM YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMİŞTİR.

Geçici Faaliyet Belgesi verilmiyor

09.06.2014 tarihinde dosya tekemmül etmesine ve tüm yasal işlemlerin yerine getirilmiş olmasına rağmen bugüne kadar geçici faaliyet belgesi tarafımıza verilmemiştir.

Mevzuatın aradığı bütün şartları yerine getirmemize rağmen bakanlık tarafından geçici faaliyet belgesinin YASAL KRİTERLERİN dışında hareket ederek verilmemesi nedeniyle Himmetdede projesinde üretime geçilememiştir.

17.12.2013 tarihli Ekonomi Bakanlığı belgesine ve İşletmemizin üretim planlarına göre yıllık altın üretimi 2,8 tondur. Uluslararası piyasada belirlenen ortalama altın fiyatlarına göre bu üretim yaklaşık 120 milyon Amerikan Doları’dır.

Aylık kayıp 10 milyon dolar

Bakanlıkca, hiçbir gerekçe gösterilmeden Geçici Faaliyet Belgesi’nin verilmemesi sebebiyle projede üretime geçilememesi, aylık yaklaşık 10 milyon Amerikan Doları üretim kaybı oluştuğu gibi, aylık yaklaşık 1 milyon Amerikan Doları personel ve bakım giderleri ödenmektedir.

Bunun yanında Ekonomi Bakanlığı’nın 17.12.2013 tarihli belgesine ve şirketimizin üretim planlarına göre 300 kişilik ek istihdam sağlayan projenin çalışamaması nedeniyle tüm personel işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bakanlığın sebepsiz bir şekilde Geçici Faaliyet Belgesi’ni vermemesi nedeniyle şirketimizin uğradığı kayıp yanında devletin de üretim yapılamaması nedeniyle milyonlarca TL vergi ve devlet hakkı kaybı vardır.

Yasal yollara başvurulacak

Tüm yasal mevzuata uygun olarak ve tüm gerekler yerine getirilerek tarafımızdan yapılan Geçici Faaliyet Belgesi başvurusunun bakanlık tarafından keyfi ve hukuksuz bir şekilde verilmemesi, şirketimiz ve ülke ekonomisi açısından da ekonomik ve sosyal zararlara sebep olmuştur.

Yukarıda açıkladığımız nedenlerle tüm yasal mevzuata uygun bir şekilde yapılan Geçici Faaliyet Belgesi başvurumuzun verilmemesi
nedeniyle tüm yasal yollara başvurulması kararı alınmıştır.

Her ay denetim yapılıyor

Bu vesile ile;

Tüm işletmelerimiz Türkiye’de en çok ve hassas denetlenen işletmelerdir.

Her ay ilgili il valilikleri tarafından oluşturulan, ilgili bakanlık ve kamu temsilcilerinin katıldığı izleme ve denetleme kurulları tarafından denetlenir. Bu denetlemelerde işletme içinde ve çevresindeki hava, toprak, toz, gürültü, yer altı ve yer üstü suları kontrol edilir.

ILO sözleşmesi uygulanıyor

Türkiye Cumhuriyeti devletinin yeni imzalamış olduğu ILO Sözleşmesi (Uluslararası İş ve İş Güvenliği Organizasyonu) henüz yasal mecburiyet olmamasına rağmen 2009 YILINDAN İTİBAREN ŞİRKETİMİZCE UYGULANMAKTADIR. BU KAPSAMDA İŞ GÜVENLİĞİNİN DE İÇİNDE OLDUĞU İSO-9001, İSO-14001, İSO-18001 SERTİFİKALARI ALMAN KURULUŞU OLAN TÜV RHEİNHARD’DAN ALINMIŞ, HER YIL DA TÜV RHEİNHARD TARAFINDAN DENETLENEREK SERTİFİKALAR YENİLENMEKTEDİR.

Personel için yaşam odaları

Tüm işletmelerimiz MİGEM ve ilgili bakanlıklar tarafından sıklık ve hassasiyetle denetlenmektedir.

Yer altı ocaklarımız tam mekanizedir. Tüm çalışma noktalarına araçla rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Yer altı ocaklarımızda çelik ve beton tahkimat kullanılmaktadır.

Bütün yer altı ocaklarımızda ilk günden beri tüm personelimize yetecek kadar yaşam odalarımız vardır.

İşletmelerimiz Avrupa Birliği madencileri tarafından dünya madenciliğine “Uygulanabilir En İyi Teknoloji” örneği olarak gösterilmektedir.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ AŞ  TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK TÜRK ALTIN MADENCİLİK ŞİRKETİDİR.

Saygılarımızla...

25 Kasım 2014 08:16
DİĞER HABERLER