'Kriz sistematik geldi, üstelik bu sefer dış yardım da beklememeli'

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren iktisatçı Nesrin Nas, son üç yılda 70’ten fazla uluslararası markanın Türkiye’yi terk ettiğini söyledi, “Münferit değil, sistematik bir krizle karşı karşıyayız. Bu kez, 2001'de olduğu gibi yardım da gelmeyecek” dedi.
Anavatan Partisi eski Genel Başkanı ve iktisatçı Nesrin Nas, ekonomideki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Nas, günümüzde ekonomiden siyasete yaşanılan bunalımın temelinde ‘güven krizi’nin yattığını dile getirerek, “OHAL’in koruyucu zırhını giymiş olan iktidar ve müttefiki MHP dışında toplumda hiçbir birey, hiçbir topluluk, hiçbir kurum kendini güvende hissetmiyor. Oysa ekonomi güvene dayanır. Yatırımcı ister yerli, ister yabancı olsun hukuki güvenlik arar” diye konuştu.

3 YILDA 70’DEN FAZLA ULUSLARARASI MARKA ÜLKEYİ TERK ETTİ 

Tüm güven endekslerinde yatırımcı güveninden tüketici güvenine çok büyük bir aşınmanın olduğuna dikkat çeken Nas, “Merkez Bankası verilerine göre uluslararası doğrudan yatırım girişi, Türkiye tarihi boyunca ilk kez bu yılın Şubat ayında açık vermiş. Şubat ayında 511 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişine karşın 779 milyon dolar sermaye çıkışı olmuş. Bununla kalmamış. Son 3 yılda 70’ten fazla uluslararası marka Türkiye’yi terk etmiş” dedi.

‘EKONOMİK KRİZ MÜNFERİT DEĞİL SİSTEMATİK’

Nas, finansal olmayan şirketlerin son çare olarak Ocak ayında 793 milyon dolar, Şubat ayında 294 milyon dolar yurtdışı mevduatlarını ülkeye getirdiğini vurguladı:

“Arkası yok gibi… O nedenle şirketler birbiri ardına bankalardan mevcut borçlarını yeniden yapılandırma istiyorlar. Kaldı ki, bankalar uzun bir süredir Türk Telekom ve Türkcell’in kredilerini de karşılık ayırmamak için bilanço dipnotlarında taşıyorlardı. Ayrıca üçüncü hava limanı işletmecileri, daha havalimanı açılmadan borç ertelemesi istediler. Bu da gösteriyor ki, münferit değil sistemik bir krizle karşı karşıyayız. Ne yazık ki, ülkeyi yönetenler bu gerçeği kabul etmek yerine sorunu hala dış güçlerin bir oyunu olarak görmek ve sunmak çabasındalar.”

‘BU KEZ 2001’DEKİ GİBİ YARDIM DA GELMEYECEK’

Nas ayrıca karşı karşıya olunan risklerin hiçbirinin öngörülemez olmadığını kaydederek, “Yok hükmünde saydığımız kredi derecelendirme kuruluşları birkaç yıldır ‘Dış kaynak bağımlılığını azaltın’ diye bas bas bağırıyorlar. Dünya Bankası, IMF, OECD gibi uluslar üstü kuruluşlar da bizi birkaç yıldır en kırılgan ekonomi ilan ediyorlar. Bu uyarıların hepsini ‘bizi yıkmak isteyen kötü güçlerin oyunu’ olarak görmek yerine, güneşli havalarda ekonomimizin temelini sağlamlaştırsaydık, bugün ‘Bizi kur ile terbiye etmek istiyorlar’ diye yakınmazdık” dedi.

Nas sözlerini şöyle noktaladı: Bu sistematik krize kimsenin katkısı yok. Kriz tamamen bizim eserimiz ve bu kez korkarım 2001 krizinde olduğu gibi yardım da gelmeyecek.
16 Nisan 2018 12:38
DİĞER HABERLER