Kula volkanları turizme açılıyor

80'i aşkın sönmüş volkanı bulunan Kula, turizme açılıyor. Jeopark ilan edilen bölgenin Manisa ekonomisine katkı sunacağı öngörülüyor.

Volkanları turizme açmak için Türkiye ve dünya çapında bir tanıtım atağı yapacaklarını kaydeden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, "Türkiye, sönmüş volkanları ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Bir yanardağın tüm evrelerini araştırmayı, dünyanın en eski ayak izini yerinde görmeyi veya hobi olarak doğa turları yapmayı dileyenleri Kula'ya davet ediyoruz. Jeoparkımıza tursitleri çekmek için kapsamlı bir marka şehir faaliyeti yürütüyoruz. Türkiye, deniz-kum-güneş odaklı turizmin yanında daha katma değerli olan kültür ve doğa turlarına gerek duyuyor. Atıl değerlerimizi ortaya koyuyoruz." dedi.

Antik dönemin önde gelen fikir adamlarından Strabon'un Geographika adlı eserinde 'Katakekaumene-Yanık Ülke' olarak tanımladığı Kula, 300 kilometrekarelik alanıyla 80'i aşkın volkan konisi, peri bacaları, karstik mağaraları, kanyonları, kaya mezarları, taş köprüleri, tarihi evlerinin yanında pek çok jeolojik, jeomorfolojik ve doğal mirası bünyesinde barındırıyor.

2013'te İtalya'da bölgeye Türkiye'nin ilk Avrupa ve UNESCO Jeoparkı unvanı verildiğini anlatan Tosun, "Bölge halen Türkiye'nin tek belgeli jeoparkı. Jeopark ile Kula, hâlihazırda rekabetin yoğun ve kar marjının dar olduğu turizmden pay kapmak yerine kontrolün kendisinde olduğu ve daha Türkiye'de bir benzeri olmayan jeoturizm ile rakiplerinden kolayca sıyrılacaktır" ifadelerini kullandı.

Tosun, Kula Jeoparkı'nın Manisa'nın Kula ve Salihli ilçeleri sınırlarında olduğunu vurguladı ve şunları dile getirdi:

"Bölge tarihte 2 bin senedir volkanlarıyla anılıyor. Kula ve çevresinde peri bacalarından karstik mağaralara, kanyonlardan volkan konilerine pek çok doğal miras bulunuyor. Jeolojik ve jeomorfolojik miras öğelerinin yanı sıra evliyalar diyarı Kula, Yunus Emre ve hocası Tabduk Emre Türbesi'nden Carullah bin Süleyman Camii'ne, kaya mezarlarından tarihi taş köprülere, çeşme ve hamamlara zengin bir tarihi mirasa sahip. Koruma altına alınmış 3 binden fazla tarihi yapı var."
CİHAN
25 Nisan 2015 11:43
DİĞER HABERLER