Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Bugün, daha önce ziyan ettiklerimizi toplamaya çalışıyoruz. Müzelerimize, evlerimize, toprağın altına ve üstüne sahip çıkıyoruz
AYDIN (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bugün, daha önce ziyan ettiklerimizi toplamaya çalışıyoruz. Müzelerimize, evlerimize, toprağın altına ve üstüne sahip çıkıyoruz dedi.
     Günay, Söke ilçesinde, Novada Outlet Merkezinde yer alan iş adamı Cem Cemil Öztürkün yaptırdığı Otantika Etnografya Müzesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiyede son dönemde bir müze seferberliği başlattıklarını dile getirdi.
     Yurt dışında Siz Türkiyeden kaçırılmış eserlerinizi istiyorsunuz da nerede sergileyeceksiniz- Osman Hamdi Beyin yaptırmış olduğu Arkeoloji Müzesi ve Ankarada bedestenden bozma Anadolu Medeniyetler Müzesinden başka müzeniz mi var- diye geçmişte eleştiriler aldıklarını anlatan Günay, şöyle devam etti:
     Oysa şimdi Gaziantepte iddia ile söylüyorum, dünyanın en büyük mozaik müzesi var. Hatayda bir müze temeli attık, 32 bin metrekare, çok büyük bir arkeoloji müzesi olacak. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinin temelini attık. Bu da 390 bin metrekare civarında. Diyarbakır ve Vanda çalışmalarımız sürüyor. Egeyi şu anda bir müzeler şantiyesine çevirdik. Uşakta bir müze yapıyoruz. Denizlide Pamukkaleye ve şehir merkezine iki müze yapacağız. Truva Müzesinin projesi bitti ve temelini atacağız. Afyon Müzesi inşaatı yükseliyor ve gelecek yıl açılışını gerçekleştireceğiz.
     Bakan Günay, İzmirde de kendilerinden bir müze beklentisi olduğunu, ancak arazi bulmakta zorluk çektiklerini kaydederek, Yer temin ettiğimizde İzmirde büyük bir müze yapma niyetimiz var dedi.
    
     -Tarih bilinci yükseliyor-
    
     Dünyanın dört bir tarafına giden eserleri toplamaya çalıştıklarını bildiren Günay, 1993-2003 yılları arasında yabancılara gitmiş 869 adet, 2003ten bugüne kadar da 4 bin 106 çalıntı eser getirildiğini, geçen hafta 450 yıllık bir çiniyi de İngiltereden getirdiklerini söyledi.
     Bakan Günay, Türkiyede 2000li yıllarda 89 olan özel müze sayısının bu yıl 168e yükseldiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bu, Türkiye insanının tarih bilincinin yükselmeye başladığını gösteriyor. Daha önceden eskiye rağbet yoktu. Bugün, daha önce ziyan ettiklerimizi toplamaya çalışıyoruz. Müzelerimize, evlerimize, toprağın altına ve üstüne sahip çıkıyoruz. Aynı dikkatle ağacımıza, kuşumuza, taşımıza sahip çıkarken, aynı şekilde vatan köşesindeki evlatlarımıza da sahip çıkıyoruz. Hiçbir ayırım yapmıyoruz.
     İster Hakkaride doğmuş, ister Hatayda doğmuş, ister Edirnede doğmuş, ister Sinopta doğmuş olsun. Bizim bu birliğimizi ve bütünlüğümüzü, bu bereketimizi, bu gelişmemizi, bu gayretimizi sekteye uğratmaya çalışanlar var. Bu güzel günde niyaz ediyorum ki Allah onları başarısız kılsın. Kim ki milletin iyiliği için çalışıyor, milletin bütünlüğü, milletin bereketi, milletin sofrasındaki ekmeğin çoğalması ve adaletle dağıtılması için çalışıyorsa Allah onları muvaffak etsin.
     Açılışa, eski bakanlardan Nahit Menteşe, Aydın Valisi Kerem Al, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öğüş ve Gültekin Kılınç da katıldı.
    
     Muhabir: Suat Deniz / Ayten Aydın / Bahri Okumuş
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
17 Ağustos 2012 17:57
DİĞER HABERLER