Kürt parti ve hareketlerinden HDP'ye destek açıklaması

DİYARBAKIR (CİHAN)- Seçimlere parti olarak girmeyi kararlaştıran Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Doğu ve Güneydoğu'daki bütün Kürt parti ve gruplarla seçim ittifakı için başlattığı girişim yeni bir boyuta taşındı. HDP'ye seçimlerde destek verecek olan Azadî Hareketi, DBP, DDKD, DTK ve ÖSP, 'Kürdistan Seçim İttifakı' adıyla bir araya gelerek, 15 maddelik ittifaklarını açıkladı.

Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, DTK yöneticisi Mülkiye Birtane, DDKD Başkanı İmam Taşçıer ile Azadi Hareketi Başkanı Adem Özcaner katıldı. Yenişehir ilçesindeki Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapılan toplantıda, partilerin üzerinde anlaştığı Kürdistan Seçim İttifakı'nın metni okundu.

Burada kısa bir açıklama yapan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, seçim ittifakını açıklamak üzere toplandıklarını belirtti. Yüksek, "7 Haziran 2015'te genel seçim var. Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimidir. Rejimin değişeceği bir seçim olacak. Kader tayin edici bir seçim. Kürtler artık kendi geleceğini belirleme ittifakı içerisindedir. Çalışmalar kapsamında DBP ve DTK olarak Kürdistan partilerle görüşmeler yaptık. Kürdistan seçim ittifakı adını verdiğimiz, mutabakat metnini kamuoyuna ile paylaşmak istiyoruz. Tüm Kürdistani yapılara kapımızın açık olduğunu söylemek istiyorum." dedi.

Metin Türkçe, Kürtçe ve Zazaki okundu. Metnin Türkçe'sini ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek okudu. Metinde şu ifadelere yer verildi: "7 Haziran 2015 genel seçimlerine HDP ile birlikte girmeyi taahhüt eden ve aşağıda imzaları bulunan Kürt siyasi parti ve hareketlerin temel gerekçesi: Tüm imha, inkar ve baskı uygulamalarına rağmen Kürdistan halkının hak, adalet, özgürlük ve kimlik arayışındaki ısrarı, vermiş olduğu mücadele ve direnişin; bütün halkların, inançların ve toplumsal yapıların barış ve özgürlük özlemidir. Kürdistan ve tüm bölgenin geleceği için Kerkük, Şengal ve Kobani'de IŞİD'e karşı verilen bu mücadele ve elde edilen kazanımlar başta Kürt halkı olmak üzere, halkların umudu olmuş, bugün yaşadığımız bu süreçte başta Ulusal Birlik çerçevesinde bahsedilen hak ve özgürlüklere destek veren tüm kesimlerin ortak tutumları, inkarcı sistemin sarsılmasında belirleyici olacaktır. Ayrıca, ittifakın diğer bir gerekçesi de mevcut antidemokratik siyasi partiler ve seçim yasası ile yüzde 10 seçim barajına rağmen HDP'nin seçimlere parti olarak katılma kararı almış olmasıdır. Gerekçelerden anlaşılacağı gibi seçim ittifakının amacı da savaş konseptini devre dışı bırakacak olan meşru, demokratik ve sivil siyasete daha fazla alan açmak ve bu vesileyle çözüm ve barış sürecine destek olmaktır. Bu çerçevede seçim ittifakı için bir araya gelen siyasi parti ve hareketler seçim ittifakına katılımını kendi özgül güçleriyle gerçekleştirmiştir. Bizler gerçekleşecek olan 7 Haziran 2015 genel seçimlerine, HDP ile birlikte, 'Kürdistan Seçim İttifakı' bileşenleri olarak katılmaktayız."

"KÜRTÇE RESMİ DİL OLSUN"

Çiftyürek, üzerinden anlaştıkları ittifak maddelerini ise şöyle sıraladı: "Kürtlerin bir halk olmaktan kaynaklanan temel hak ve özgürlüklerinin temin ve tesis edilmesi konusunda öncelikli politika ve söylem üretmekte kararlıdır. Bu amaçla; Kürdistan'a statü, anadilde eğitim, Kürtçe'nin de resmi dil olması ve Kürt kimliğinin, anayasal güvence altına alınmasını en temel talebi olarak belirtir. 2- Coğrafyamızda yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Mıhellemi ve Türkmen gibi bir çok halk ile Alevi-Sünni, Hristiyan, Musevi, Êzidî gibi din ve inanç grupları devletin baskıcı politikaları nedeniyle geçmişte büyük zorluklar yaşadılar. Geçmişte yaşanılan tüm bu zorluklarla yüzleşerek, yeni ve eşit bir yaşam kurmak gerektiğine inanır, bunun için mücadele eder. 3- Tarihsel süreç içerisinde Kürdistan'da yaşanan tüm mağduriyetleri ortak keder ve elde edilen tüm kazanımları Kürdistan halkının ortak sevinci olarak kabul eder. 4- Kürt halkının tüm parçalarda IŞİD ile arkasındaki güçlere karşı sürdürülen mücadeleyi destekler, Kerkük'ten, Şengal ve Kobanî'ye uzanan kazanımları sahiplenir. 5 - Duhok Anlaşması'yla Rojava'da sağlanan ittifakı önemli görür ve destekler. 6- Kobanê'nin yeniden imarı için uluslararası kamuoyunu destek sağlamaya ve devleti başta Mürşitpınar gümrük kapısı olmak üzere bütün gümrük kapılarını aktif hale getirmeye çağırır. 7- Hasta tutsaklar ve Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların koşulsuz serbest bırakılması, faili meçhullerin aydınlatılması, toplu mezarların ortaya çıkarılması ve toplumsal tüm mağduriyetlerin giderilmesine dönük devleti, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırır. 8- Kadına yönelik her türlü baskı ve şiddeti aynı zamanda topluma yapılan bir müdahale olarak görür ve karşı tutum alır. 9- Gençliğin bugünün özgürlük mücadelesinin aktif dinamiği olduğu gibi Kürdistan'ın geleceğinin inşasında da tayin edici rolünü önemser ve bu rolün büyütülmesi için mücadele eder. 10- Kürdistan'da yoksulluk, göç, işsizlik, ekolojik tahribat gibi devasa toplumsal sorunlara neden olan devletin mevcut ekonomi politikasının değiştirilmesi, destek ve kaynak sunulması için her türlü çabanın gösterilmesini destekler. 11- Din ve vicdan hürriyetini, inançlara saygıyı, inandığı gibi yaşama ve inançlarının gereklerini yerine getirme hak ve özgürlüklerini savunur. 12- Dini, mezhebi, milli ve insani değerleri hiçbir ayrım yapmaksızın hak, adalet, hürriyet, eşitlik ve kardeşlik temelinde kabul eder. İnanç ve etnik yapıların politik temsiliyetinin varlığını savunur. Nihayet bu ittifakımız, Kürdistan halkının özgürlüğe kavuşmasına ve başta Türkiye olmak üzere Kürtlerin yaşadığı bütün coğrafyada demokrasinin yerleşmesi için siyasal mücadele verilmesi gerektiğine inanır ve bunun için tüm meşru, demokratik siyasal yolları kullanmayı taahhüt eder."

CİHAN
13 Mart 2015 16:47
DİĞER HABERLER