Kürtaj ve sezaryen tartışmaları

Kürtaj ve sezaryen tartışmaları -Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Üyesi Arpacı: Kürtaj konusunun öncelikle bilimsel temelde tartışılmasının, insan hakları açısından bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz
ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Üyesi Pınar Çelik Arpacı, Kürtaj konusunun öncelikle bilimsel temelde tartışılmasının, insan hakları açısından bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz dedi.
     Avukat Arpacı, Eskişehir Barosunca Cumhuriyet Bulvarındaki adliye binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, kadınların kendi beden ve doğurganlıkları üzerinde söz sahibi olmalarının, onların vazgeçilmez insan hakları olduğunu belirtti.
     Kürtajın yasaklanmasının, sağlık hakkına erişimin kısıtlanması ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan cinsel ve üreme sağlığı hakkının ihlali anlamına geleceğini savunan Arpacı, Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak kadınların yaşam ve sağlık haklarını ilgilendiren kürtaj konusunun öncelikle bilimsel temelde tartışılmasının, insan hakları açısından bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
     Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) araştırmalarına göre, kürtajın kısıtlanmış olduğu ülkelerde toplam kürtaj oranlarının, kanunen serbest olduğu ülkelere göre daha fazla olduğunu bildiren Arpacı, şöyle devam etti:
     Kürtaj yasağının bulunduğu ülkelerde, operasyon sırasında ölüm sayısı ise bir hayli yüksektir. Bu durumda göstermektedir ki, kürtaj yasağı kürtajı engellememekte, sadece kadınların daha kötü koşullarda ve sağlıksız olarak istenmeyen gebelikleri sonlandırmalarına neden olmaktadır. Türkiye taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca, cinsel ve üreme sağlığı hakları konusunda yeterli ve kapsamlı hizmetler sunmak ve bu hizmetleri erişilebilir kılma yükümlülüğü altındadır. Kadının insan haklarına sahip çıkmak, devletin görevlerinden biridir. Kadının bedeni ve yaşamı üzerindeki haklarını ilgilendiren kürtaj konusunda yapılacak yasal düzenlemelerin, konu hakkındaki bilimsel veriler ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde hazırlanması dileğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
07 Haziran 2012 14:39
DİĞER HABERLER