Kurumların mobilyalarını üniversiteli gençler üretiyor

Kurumların mobilyalarını üniversiteli gençler üretiyor -Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesindeki bin metrekarelik atölyede öğrenim gören Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programı öğrencileri, hem üniversite hem de
ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programında öğrenim gören üniversiteli gençler, hem kendi üniversitelerinin hem de Antalyadaki kamu kurum ve kuruluşlarının mobilyalarını üretiyor. Üniversite, mobilya alanında şirketleşmeyi hedeflerken üretim yaparken büyük tecrübe kazanan öğrencilerin neredeyse tamamı mezun olduktan sonra iş imkanına kavuşuyor.
     Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Programı Öğretim Görevlisi Harun Diler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında Konyaaltı Endüstri Meslek Lisesinde Mesleki Teknik Eğitim Projesi (METEP) kapsamında 360 metrekarelik atölyede eğitime başladığını anlattı.
     Programın daha sonra Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesine taşındığını belirten Diler, üniversite rektörlüğünün desteğiyle daha önce depo olarak kullanılan bin metrekarelik alanın kendilerine tahsis edildiğini ifade etti.
     Atölyede ilk olarak üniversitenin Adrasan Sosyal Tesislerinde kullanılacak mobilyaları ürettiklerini kaydeden Diler, ardından da Psikiyatri Hastanesi, Sağlık Yüksekokulu, Su Ürünleri, Hukuk ve Diş Hekimliği fakültelerinin mobilyalarının öğrenciler tarafından üretildiğini anlattı.
     Sadece yerleşke ile sınırlı kalmadıklarını, ilçelerdeki yüksekokullar için de mobilya üretimi yaptıklarını vurgulayan Harun Diler, Ardından da Antalya Valiliği konutu, devlet konukevi ve İl Özel İdaresinin mobilyalarını öğrencilerimiz yaptı dedi.
     Diler, programda elde ettikleri başarının diğer üniversitelerin de dikkatini çektiğini, Çukurova, 18 Mart, Afyon Kocatepe, Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden Antalyaya gelen akademisyenlerin, benzer uygulamaları kendi kurumlarına taşıyabilmek için atölyedeki çalışmaları incelediğini dile getirdi.
     Diğer üniversitelerde de bu programın olduğuna değinen Diler, Bizim başarımız, üniversitenin mobilyalarını tamamen üretebilmemizde yatıyor. Bunu bizim kadar hızlı yapan yok. Biz öğrencilerimizi gruplara böldük. Her gün sabah, öğle ve akşam 15er öğrenci uygulama yapıyor diye konuştu.
    
     -Yüzde 100e varan oranda istihdam-
    
     Harun Diler, programda çırak, usta, kalfa ve teknisyenin üzerinde, mühendisin ise altında yer alan 5inci seviye meslek adamı yetiştirdiklerini anlattı. Öğrencilerin basit kesme, delme ve montaj işlerinden, kontrol ve denetime kadar tüm işleri yapabildiklerini belirten Diler, şöyle konuştu:
     Sektör eleman yok, öğrenciler iş yok diyor. Bu kısır döngüyü çözmek için okullar olarak eğitim programlarımızı gözden geçirip sektörün beklediği elemanları yetiştirmemiz gerekiyor. Bürokrasiyi aşıp onlara bu becerileri kazandırmamız gerekiyor. Bu yapıldığı sürece bütün öğrencilerimizin işyeri hazır. Öğrencilerimizin arasında mezun olup 3-4 yıl sonra patronundan çalıştığı işyerinin anahtarını alanlar var. Öğrencilerimiz mobilya dekorasyon firmalarında, iç mimarların yanında, inşaat şirketlerinde, montaj şirketlerinde çok rahat iş bulabiliyor. Mezun ettiğimiz öğrenciler yüzde 100e yakın oranda istihdam ediliyor.
     Tepe Mobilyayı kurarak mobilya sektöründe önemli pay sahibi olan Hacettepe Üniversitesini kendilerine örnek aldıklarını anlatan Harun Diler, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hacettepenin Tepe Mobilyayı kurduğu modeli örnek alıyoruz. Onlar önce vakıflaştı, sonra şirketleşti. Tepe Mobilya zamanla dünya markası haline geldi. Bizde neden olmasın- 300 metrekareden bin metrekare alana geçtik. Gelecek yıl bu alanı 4 bin metrekareye çıkarmaya hazırlanıyoruz. Ondan sonra Organize Sanayi Bölgesinde 10 bin metrekare alana taşınabilirsek, işte fabrika... Bunlar zor değil, yeter ki inanalım, güvenelim, çalışalım. Bizim amacımız kaliteli mobilya üretmek, ucuza mal etmek ve tercih edilmek. Biz burada bunu başardık.
    
     -Kız öğrenciler daha kolay iş buluyor-
    
     Harun Diler, programdaki 136 öğrenciden 24ünün kız olduğunu kaydetti. Bayan öğrenciler bizim göz bebeğimiz ve gururumuz diyen Diler, kız öğrencilerin erkek sınıf arkadaşlarının yaptığı bütün uygulamaları rahatlıkla yapabildiğine dikkat çekti.
     Kız öğrencilerin mezun olduktan sonra erkek öğrencilere göre daha avantajlı olduğunu belirten Diler, mobilya firmalarının hem sunumu iyi yapabilmeleri hem de malzemeleri yakından tanıyıp montaj yapabilmeleri açısından bayan çalışanları tercih ettiğine işaret etti.
     Programda kız öğrencilerin varlığının erkek öğrencilerin davranışlarına dikkat etmeleri bakımından da yararlı olduğunu kaydeden Diler, Amacımız sadece meslek öğretmek değil, aynı zamanda eğitim de vermek. Burada öğrencilerimizin duruşunu, pozisyonunu, iletişim yeteneğini de geliştirmeye çalışıyoruz. Bayanların varlığı bu konuda bize destek veriyor. Kız öğrencilerin olduğu yerde erkek öğrenciler kendilerine çeki düzen veriyor, konuşmasına, kıyafetine daha çok dikkat ediyor diye konuştu.
     Diler, programdaki öğrencilerden 26sının da atölyede kısmi zamanlı çalıştığını, bu öğrencilere yaptıkları iş karşılığında ücret ödediklerini bildirdi.
    
     -Evde tamirat işleri kızlara kaldı-
    
     Program öğrencilerinden 18 yaşındaki Elif Tay, meslek lisesinden bu programa geçiş yaptığını anlattı. Bölümü kendisinin tercih ettiğini belirten Tay, programın ardından eğitime devam ederek iç mimar olmayı hedeflediğini kaydetti.
     Erkek sınıf arkadaşlarının çoğuyla meslek lisesinden beri birlikte öğrenim gördüğünü ifade eden Tay, hem öğretmenlerinin hem de sınıf arkadaşlarının kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi.
     19 yaşındaki Gözde Albaş de mobilya ve dekorasyon bölümünü çok sevdiği için programı tercih ettiğini anlattı. Zor olmasına rağmen programda erkek sınıf arkadaşlarının da yardımıyla başarılı olduğunu belirten Albaş, okulda aldığı eğitimin evinde de kendisine yardımcı olduğuna değindi. Albaş, Artık evde bir tamirat işi olduğunda direkt beni çağırıyorlar dedi.
     İzel Özberk ise programın ardından öğrenimine devam edip iç mimarlık bölümüne geçmeyi istediğini belirterek, Mobilya alanında bayanlar erkeklere göre daha kolay iş bulabiliyor. Bu mesleği seçmeye karar verdiğimde ailem büyük şaşkınlık yaşadı. Erkek mesleği diye şaşırdılar, ama sonra alıştılar. Şimdi evde tamirat gereken bir konu olunca, Ben yaparım siz dokunmayın diyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
14 Haziran 2012 10:39
DİĞER HABERLER