Türkiye, haftalardır kuş gribiyle yatıp kalkıyor. Peki Türkiye'de hastalığın tedavisi için bir aşı üretim merkezi kurulabilir mi?
Kuş gribi hastalığının henüz insandan insana geçtiği ispatlanmış değil ama böyle bir durumda en çok ihtiyaç duyulacak şeyin kuşgribi aşısı olacağına şüphe yok. Ancak Türkiye’de aşı üretimi yapılamıyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de aşı üretilememesine gerekçe olarak da üretimin maliyetinin yüksek olmasını gösteriyor.
Aslında aşı üretiminin Türkiye’de gerçekleştirilmemesini Samanyolu Haber aylar önce gündeme getirmiş ve herhangi bir salgın hastalık durumunda Türkiye’nin büyük sıkıntı yaşayabileceğini söylemişti. Peki Türkiye’de hiç mi aşı üretilmedi. Elbette ki hayır. Cumhuriyetin ilk yıllarında bile memleketin ihtiyacını karşılayacak miktarda bakteri aşısı üretilebiliyordu. Sonrasındaysa ne olduysa oldu, Türkiye’de aşı üretimi yavaş yavaş ortadan kalktı. Bunun maliyeti ise çok büyük. Sağlık bakanlığı her sene milyonlarca doları yurtdışından getirilen ithal aşılara ödemek zorunda kalıyor.
Peki Türkiye’de şu anda aşı merkezi bulunmamasına rağmen yine de aşı üretilebilir mi? Selçuk Üniversitesinden Prof. Osman Erganiş, Türk bilim adamlarının 2-3 ay gibi kısa bir sürede kuş gribi aşısını üretebileceğini söylüyor. Tartışma bu kez de böylece yeni bir boyut kazanmış oluyor.
Uzman bilim adamları Erganiş’in iddialarının doğruluğunu anlamak için öncelikle bir aşı merkezi olması gerektiğinin altını çiziyor. Ankara Numune Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Hürrem Bodur, mevcut altyapının yetersiz olduğunu belirterek bunun üretiminin zor olduğunu belirtiyor. Ve uzmanların ortak görüşü aşıda Türkiye'nin dışa bağımlılığına son verecek bir aşı merkezinin kurulmalı.
NE KADARA KURULUR?
Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılı için yurtdışından gelen aşıya ödeyeceği miktar, 55 milyon doları bulacak. Oysa uzmanlara göre, Türkiye sadece 40 milyon doları gözden çıkararak, yeni aşı üretim tesisleri kurabilir