Kuşkonmaz, Hemoroid hastalığına iyi geliyor

Kuşkonmaz, Hemoroid hastalığına iyi geliyor
Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, sebze olarak tüketilen Kuşkonmaz'ın Hemoroid hastalarına özellikle tavsiye edildiğini söyledi.

Kuşkonmaz bitkisinin potasyum içeriği bakımından yüksek değerlere sahip olduğunu ve içerisindeki rutin maddesinin kan damarlarının çeperlerini güçlendirdiğini belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, sebze olarak tüketilebilen bu bitkinin Hemoroid hastalarına özellikle tavsiye edildiğini söyledi.

Kuşkonmazdaki lif içeriğinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Kuşkonmaz bitkisi sürgünleri yenen bir sebzedir. Folik asit, lif, C vitamini, potasyum içeriği çok yüksek ve en önemlisi rutin denilen bir madde var içinde; kan damarlarının çeperlerinin kuvvetlenmesini sağlıyor, bu özelliğiyle hemoroid hastalarına özellikle tavsiye ediliyor. Özellikle lif içeriği çok yüksek, bağırsaklara da iyi geliyor.” dedi. 

KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, üniversitenin Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan 5 yıllık adaptasyon çalışmasının ardından ürünün Kahramanmaraş’ta üretilebildiğini kaydetti. Prof. Korkmaz, “Bu bitkinin anavatanı Doğu Akdeniz. Pek bilinen bir tür değil. Yurt dışından 1950-60’lı yıllarda gelen hocalar bunun üretimini teşvik amaçlı bazı çalışmalar yapmış ama maalesef yayılmamış. Son yıllarda bir artış gözleniyor, biz de bunu Kahramanmaraş’ta alternatif sebze olarak yetiştirebilir miyiz diye çalışma yaptık. Bu, çok yıllık bir sebze, bir kere ekildikten sonra aynı yerden 10-15 yıl ürün elde ediyorsunuz.” diye konuştu. 

HİÇBİR SEBZE MART AYINDA ÜRÜN VERMEZKEN KUŞKONMAZ VERİYOR

Denemesi yapılan bitkinin çiftçilere alternatif ürün çeşidi oluşturduğunu ifade eden Prof. Korkmaz, şöyle konuştu: “Buraya 5 yıl önce ekim yaptık, araştırma yapıyoruz. Ürün almaya geçen yıl başladık, bu yıl da devam ediyor, hasat, meyve ağaçlarında olduğu gibi 3’üncü yıldan sonra başlıyor. Hem bahar hem de yaz hasadı denemesi yapıyoruz. Amacımız, Kahramanmaraş’ta bu ürünün yetişip yetişmediğini araştırmaktı, bu ürün ilimizde rahatlıkla ekilebilir. Kuşkonmaz’ın bakımı çok kolay ve ekonomik değeri yüksek bir bitki. Kuvvetli bir bahçenin yılda altı hafta hasadı var. Ancak çalışmalarımız netice verirse bunun hasat zamanını bahar ve yaz olarak uzatacağız. Çiftçiler, arazilerin bir kısmını ayırsalar geçimlerini sağlarlar. Hiçbir sebze mart ayında ürün vermez. Ama kuşkonmaz veriyor.”

CİHAN

28 Mayıs 2014 17:41
DİĞER HABERLER