Kuşlara TR rumuzu

Kuşlara TR rumuzu -OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Türkiyenin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltasında kuş halkalama programı kapsamında 2012 sonbahar dönemi çalışmaları başladı -OMÜ Ornitolojik Araştırmala
SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Türkiyenin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltasında kuş halkalama programında 2012 sonbahar dönemi çalışmaları başladı.
     OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında deltadaki 22inci dönem çalışmalarının başladığını ve bugüne kadarda 75 bine yakın kuşa halkı takıldığını söyledi.
     Yavuz, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda kuş halkalama çalışmalarının 2002den beri devam ettiğini ve Türkiyede en düzenli ve en uzun süreli çalışan istasyon olduklarını ifade etti.
     Deltada halkalama çalışmalarının 2002 yılından beri düzenli olarak sürdürüldüğünü, bugüne kadar 175 türden 75 bin kuşa halka takıldığını ifade eden Yavuz, Kızılırmak Deltasında sürdürülen en uzun soluklu ve önemli çalışmalardan birini yürütüyoruz. Bu kendi alanında çok büyük bir gelişme ve başarıdır. Halkalama çalışmaları ile kuşların yaşam döngüleri, göç dinamikleri, konaklama süreleri, göç stratejileri gibi bilgilere ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu çalışmalarla kuşlara TR rumuzu takarak Türkiyenin adını bu alanda dünyaya duyurduk. Sonbahar dönemi halkalama çalışmaları 30 Ekime kadar kadar devam edecek dedi.
    
     -Göç hazırlıkları başladı
    
     Kızılırmak Deltasında konaklayan kuşlar için göç hazırlıklarının başladığını da anlatan Yavuz, kuşların Türkiyeden sonra Mısır ve oradan da Afrikaya gideceğini kaydetti.
     Yürütülen çalışmalarla kuşların göç yollarının haritasının çıkardıklarını ve ellerinde önemli arşiv bulunduğunu anlatan Yavuz şunları söyledi:
     Deltadaki kuşlar göç hazırlıklarına başladı. Buradan Afrika sahra çölü altındaki alanlara göç ediyorlar. Burada mart ayına kadar kalacaklar. Mart ayının başlarında ise tekrar buraya gelecekler. Bu nedenle Kızılırmak Deltası gibi sulak alanların olması çok önemli . Buraların doğal olarak korunabilmesi kuş varlığı açısından büyük önem taşıyor. Burada kuşlar ürüyor ve barınıyor. Sezon sürecince burada besleniyor ve yağlanmalarını buradan sağlıyor. Belirli yağ yüklemesi yaptıktan sonra uzun süre uçabiliyorlar. enerjilerini bu yağlardan sağlıyorlar.
    
     -Avcılar ve yöre halkı bilinçli olmalı
    
     OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezince sürdürülen çalışmalarda önemli sonuçların ortaya konulduğunu da anlatan Yavuz, kuş sayımları ile deltadaki nesli tehlike altında olan türlerin belirlendiğini kaydetti.
     Kızılırmak Deltasında bilinen 175 türdeki su kuşlarının bazılarının neslinin tükenme aşamasında olduğunu vurgulayan Yavuz, Dikkuyruk, pasbaşpatka ördek, gök kuzgun, tepeli pelikan, cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen ve nesli tehlikede olan kuşlar arasında yer alıyor. Büyük deniz düdükçünü, kuzey incirkuşu, küçük kirazkuşu ve ak kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltasında görülebiliyor. Bu nedenle doğal üreme ve yaşama alanı olan deltanın korunabilmesi çok önemlidir. Avcıların ve yöre halkının bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmasını istiyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Kızılırmak Deltası
    
     Samsunun Bafra ilçesinde, Kuş Cenneti olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiyenin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.
     Deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 175 türün ürediği Kızılırmak Deltasında, kış döneminde de 100 bin dolayında su kuşu, kışı geçiriyor. Delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
24 Ağustos 2012 13:37
DİĞER HABERLER