Kütahyada mikrokredi uygulaması

Kütahyada mikrokredi uygulaması -Valilik ve İl Özel İdaresi desteğiyle İsrafı Önleme Vakfınca başlatılan uygulamanın ilk grubundaki kadınlara kredileri verildi
KÜTAHYA (A.A) - Kütahyada, Valilik, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında yoksulluğu azaltmak ve kadınların kendi işlerini kurup üretime katılmalarına imkan sağlamak amacıyla başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında ilk grupta yer alan 10 kadına kredileri törenle teslim edildi.
     Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Kültür Sarayındaki törende, Bangladeşli ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunusun, 1974 yılında mikrokredi fikrini geliştirerek 2006da Nobel Barış Ödülü kazandığını söyledi.
     Yunusa verilen ödül sonrası mikrokredi uygulamasının yaygınlaşmaya başladığını belirten Çiftçi, şöyle devam etti:
     Mikrokredi uygulaması ülkemizde de gittikçe yaygınlaşıyor. Kütahyada da bu olacak. Kütahyada yaptığımız anketlerde girişimciliğin desteklenmesi gerektiği sonucuna vardık. Aslında bu mikrokredi, girişimciliğin, insanların girişimcilik ruhunun desteklenmesidir. En büyük firmalara bakın. Bunlar bir anda büyük olmadılar, trilyonluk olmadılar. Bir anda bir sürü fabrikaları olmadı. Bir küçük işle başladılar ve geliştirdiler. Mikrokrediyle işe başlayan hanımefendilerin de işlerini geliştirip bin liradan bir milyon liralara, bir milyar liralara ulaşma imkan ve fırsatı var. İnşallah bu uygulama Kütahyamıza, Kütahyalı girişimcilere çok ciddi faydalar, hanımefendilere ürettikleri malları satabilme, pazarlayabilme imkanları getirir.
     Çiftçi, projeye emeği geçen Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ile Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörlüğü, İl Özel İdaresi, Kütahya Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası gibi yerel paydaşların yöneticilerine teşekkür etti.
    
     -Hanımefendilerin cesaretini kutluyorum-
    
     DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan da bir toplumun, kadınıyla erkeğiyle bütün enerjisini seferber ettiğinde dünyanın diğer milletleriyle yarışabilecek seviyeye ulaşabileceğini anlattı.
     Emeğin, kime ait olursa olsun son derece kutsal ve saygıdeğer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaaslan, Bu projeyi ülkemize getirenleri hayır ve minnetle yad ediyorum. Projeye katılarak kendisini ispatlayabilen, ailesine gelir sağlayan hanımefendilerin cesaretini kutluyorum. Uygulamadan daha fazla sayıda hanımefendinin yararlanmasını diliyorum dedi.
     Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Eskişehir Bölge ve İç Denetim Müdürü Esra Aynalı ise mikrokredinin, dar gelirli ev kadınlarına iş yapmaları için verilen küçük ölçekli bir kredi olduğunu dile getirdi.
     Banka prosedürlerinin hiçbirinin olmadığı mikrokredi uygulamasının tamamen güven esasına dayandığını ifade eden Aynalı, şöyle konuştu:
     Mikrokredi, dünyanın 175 ülkesinde uygulanıyor. 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Prof. Dr. Aziz Akgülün girişimleriyle Diyarbakır pilot bölge seçilerek ülkemizde uygulanmaya başlandı. Türkiyede 64 ilde uygulama devam ediyor. 94 şubemiz var. Kütahyada 91inci şubemiz, Valilik ve İl Özel İdaresinin desteğiyle uygulamaya konuldu.
     Daha sonra, Çiftçi, Prof. Dr. Karaaslan, Kütahya Vali Yardımcıları Mustafa Haluk Saygı, Cengiz Horozoğlu, Mustafa İngenç ve Bilal Ölmez, İl Genel Meclisi Başkanı Seyit Ömer Durmuş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Akkaya tarafından ilk grupta yer alan 10 kadına kredileri teslim edildi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
07 Ağustos 2012 15:17
DİĞER HABERLER