Kuzey Kore ve ABD arasında gerçekleşen zirvenin ardından, Kuzey Kore'de kimliği belirlenen askerlerin naaşları ülkelerine iade edilecek ve savaş mahkumları ile kayıplar bulunacak.
ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un 12 Haziran'da Singapur'da gerçekleştirdiği tarihi zirve, cenazeleri Kuzey Kore'de kalanların yakınlarını umutlandırdı. Trump ve Kim'in vardığı anlaşma uyarınca, kimliği belirlenen askerler ülkelerine iade edilecek ve savaş mahkûmları ile kayıplar bulunacak.
‘DİKKAT GEREKTİREN BIR ÇALIŞMA OLACAK'
Tarihi anlaşmanın ardından Türkiye, 1950-53 yıllarında Kore Savaşı'nda şehit olan ve cenazeleri Kuzey Kore'de kalan askerlerin iadesi için resmi görüşmelere başladı. Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, önceki hafta Kuzey Kore'ye geçerek 1 hafta boyunca hayatını kaybeden askerlerin iadesiyle ilgili görüşmelerde bulundu.
Gazete Habertürk'ten Rıdvan Tezel ve Arif Akdoğan'ın sorularını yanıtlayan Erçin, hayatını kaybeden askerlerin kimlik tespiti için ilk girişimin 2001 yılında başladığını hatırlattı. Erçin, şunları söyledi:
"Görüşmelerin o zaman başlamasının nedeni, ilk defa o tarihte diplomatik temas kurulmasıydı. Kuzey Kore'nin nükleer silah edinme ve deneme çalışmalarına başlamasıyla temaslar yarım kaldı. Barış anlaşmasının imzalanmasının ardından Kuzey Kore ile yeniden görüşme başlattık. Kuzey Kore topraklarında bulunan şehitlerimizin kimlik tespiti için,yakınlarından DNA örnekleri alınacak. Toplayacağımız DNA örnekleri Kuzey Koreli yetkililere teslim edilecek. Bununla ilgili diplomatik girişimleri başlattık. Kuzey Kore yetkilileri, DNA örneklerinin teslimi konusunda işbirliğine açıklar. Orada İngiltere ve ABD gibi ülkelerin askerleri de bulunduğu için şehitlerin kimlik tespiti uzun soluklu ve dikkat gerektiren bir çalışma olacak."
Erçin, şehitlerin kimlik tespitinin ardından kabirlerinin Güney Kore sınırları içerisindeki Birleşmiş Milletler şehitliğine mi, yoksa Türkiye'ye mi taşınacağına daha sonra karar verileceğini söyledi.
‘DNA İLE KİMLİKLERİNE ULAŞMAK MÜMKÜN’
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan ise “Kore dağlarında şehidimiz kalmasın. Onları mahsun bırakmayalım. Kayıp olan şehitlerimizin çarpıştıkları bölgeler bellidir. Buralarda bulunacak kemiklerde gerekli DNA araştırmaları yapılarak kimliklerine ulaşmak mümkün olacaktır. Bu araştırmaların bir an önce başlamasını diliyor ve istiyoruz” dedi.
Tandoğan, 25 Haziran’da 68’inci yıl anma etkinlikleri gerçekleştirilecek Kore Savaşı’nda şehit düşen askerlerimizin toplam sayısının 890 olduğunu vurguladı. Tandoğan, şehitlerimizin 403’ünün Pusan Şehitliği’nde yattığını, Kuzey Kore topraklarında ise 487 şehit kaldığını ifade etti. Tandoğan, bunların 150’sinin Kunuri çatışma bölgesinde şehit düştüğünü ancak savaş koşullarında cenazelerinin alınamadığını belirtti.
KORE SAVAŞI: 1950-1953
KATILAN ASKER SAYISI: 21 BİN 212
TÜRKİYE’NİN TOPLAM ŞEHİDİ: 890
PUSAN ŞEHİTLİĞİ’NDE YATAN: 403
KUZEY KORE’DE KALAN ŞEHİT SAYISI: 487