Kâhta'da badem hasadı etkinliği düzenlendi

Kâhta'da badem hasadı etkinliği düzenlendi
Adıyaman Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Kâhta'ya bağlı Tuğlu Köyü Yeşildirek mezrasında badem hasat etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Methi Özyer, GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek, İl Jandarma Alay Komutanı İbrahim Koyuer, İl Emniyet Müdürü Fikaret Salmaner, Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Akıncılar Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya, Tarım İl Müdürü Adil Alan, Kahta Tarım İlçe Müdürü Fahri Can, Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı M.Sena Yıldırım, oda başkanları, bazı kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, bademciliğin önemine değinerek, çiftçinin gelir oranı yüksek, ürün olarak dayanıklı ve müşterisi olan badem üretimine yönelmelerini istedi. Türkiye'nin bademcilikte hem üreten hem tüketen bir konumda olduğunu ifade eden Vali Demirtaş; "Bugün dünyada en fazla badem üretimi Amerika'da yapılmakta. Türkiye dünyada 7. sırada yer alıyor. Adıyaman olarak yılda bin ton badem üretimimiz var. Ülke olarak 100 milyon doların üzerinde badem ithalatı yapıyoruz. Yani çok ciddi anlamda dışarıdan badem alıyoruz. Ülke olarak hem tüketen hem ihracattan yapan bir ülke konumundayız. Bu şunu gösteriyor; ne kadar üretim yaparsak çok rahat bir şekilde hem ülke içerisinde tüketebileceğiz, hem de dış piyasalara ihracat yapabileceğimizi gösteriyor. Bugün Adıyaman bölgesinde çok ciddi oranda nar üretimi var. Nar özellik olarak çabuk tüketilmediği durumda çok çabuk bozulma ihtimali var. Bunun için sizlere tavsiyem hem gelir oranı yüksek, hem daha dayanıklı hem de daha fazla müşterisi olan badem üretimine yönelmemiz lazım." dedi.

Son yıllarda Adıyaman'da meyvecilik alanında çok ciddi gelişmeler yaşandığına dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ise konuşmasında şunları söyledi: "Son yıllarda ilimizde meyvecilik alanında çok ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. İlimizde toplam badem alanını 22 bin 500 dekara çıkartarak ülke sıralamasında 2'inci sıraya gelmiş bulunmaktayız. Hedefimiz yılda 10 bin dekar badem ile Türkiye'de 2018 yılında birinciliği almaktır. Ekili dekar alan bakımından bugün 18. sırada bulunuyoruz. GAP İdaremizin desteği ile burada bir badem işleme tesisi kurarak Nar'da düştüğümüz duruma düşmemek için badem yetiştiriciliği ile birlikte sanayileşmesini de gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.

Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı M. Sena Yıldırım ise kısa adı Badem Birliği olan Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği'nin 2014 yılında kurulduğunu, ileri ki süreçte sorunlarını ve talepleri daha geniş bir platformda dile getirmek için bir çalıştay düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Demirtaş ve beraberindeki heyet hasadın yapıldığı badem bahçesini gezerek ilk hasadı toplayıp işçilerden ve bahçe sahiplerinden bilgi aldı. CİHAN
04 Eylül 2015 18:50
DİĞER HABERLER