Lagendijk'ten çarpıcı Türkiye değerlendirmesi

Lagendijk'ten çarpıcı Türkiye değerlendirmesi
Joost Lagendijk, Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukların AB’ye üyelik sürecini zorlaştırdığını söyledi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eş Başkanı gazeteci Joost Lagendijk, Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukların AB’ye üyelik sürecini zorlaştırdığını söyledi. Lagendijk, “Korkarım Türkiye’nin 2010’da ulaştığı seviyeye gelmesi yıllar alacak. Demokrasi çökerken Türkiye’nin üyeliğe girişini nasıl savunayım?” dedi.

Aynı zamanda eski Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi üyesi olan Joost Lagendijk, 2011 itibariyle demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğü alanında yaşanan hukuksuzlukların, Türkiye’nin AB üyelik sürecini olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Lagendijk, “Şu an gördüğümüz şey; hakimler artık bağımsız değil. Son örnekte gördüğünüz gibi bir hakim hükümetin istemediği bir karar verdiğinde kovuluyor. Bu akla hayale sığmaz. Hukukun üstün olduğu bir devlette olamaz. Bu sadece bir örnek. Pek çok örnek verebilirim mesela yolsuzluk soruşturması yapan insanlar var. Hükümet savcı, polis, emniyet müdürünün vardığı sonucu beğenmezse bu savcı, polis, emniyet müdürü kovuluyor. Bu Türkiye için çok büyük bir geri gidiş ve korkarım ki Türkiye’nin 2010’da ulaştığı seviyeye tekrar gelmesi yıllar alacak.” diye konuştu.

Lagendijk, şahit olduğu hukuksuzlukların kendisi gibi Türkiye dostu kişileri, dışa karşı Türkiye’yi savunma adına zor durumda bıraktığını kaydetti. Lagendijk, “Hukuksuzlukların etkisi negatif. Birincisi bu her zaman Türkiye’nin AB’ye ait olmadığını düşünenleri, girmesine karşı olanları doğruluyor. İkincisi, belki de daha önemlisi benim gibi Türkiye dostu olanların savunması için daha zor hale getiriyor. Çünkü demokrasi baş aşağı giderken, bu durumda Türkiye’nin üyeliğe girişini nasıl savunayım?” şeklinde konuştu.

Muhalif medyaya yapılan baskıya da değinen Lagendijk, “Şu an Türkiye’de sadece belli insanlar, belli gazeteler, belli televizyon kanalları hükümetin bildirmelerini istediği şeyleri bildiriyor. Sabah gibi bazı gazeteleri hükümetin sözcüsü gibi sayabilirim. Bu bağımsız gazetecilik değil. Tamam Sabah’a izin verelim ne yapmak istiyorsa. Fakat hükümet diğer Hürriyet, Sözcü, Zaman gibi diğer gazetelere hükümeti eleştirmeleri için izin vermeli. Fakat bu, tam da şu anda mümkün olmayan şey.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

27 Mayıs 2015 13:06
DİĞER HABERLER