Laodikyada "gladyatör horoz" figürü bulundu

Laodikyada "gladyatör horoz" figürü bulundu -Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek: "2005 yılında öten Denizli horozu kabartması bulmuştuk, şimdi gladyatör horoz figürü bulduk"
DENİZLİ (A.A) - Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentteki kazılar sırasında dövüşen iki horoz kabartması bulduklarını bildirdi.
     Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Laodikya antik kentinde 2003te başlayan kazı çalışmalarının yılın 12 ayı devam ettiğini belirtti.
     Laodikyada kazı ve restorasyon çalışmalarının bir arada yapıldığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
     "Kazı ekibimiz Kuzey Kutsal Agorasının batı giriş kapısındaki sütunlu galeride mermer blokların konsolları arasında kavga eden iki horoz buldu. 2005 yılında öten horoz kabartması bulmuştuk. Şimdi de gladyatör horozları bulduk. Bu buluş, kazı ekibine büyük moral verdi. Böylelikle Denizli horozunun bölgede antik çağda da sevildiği ortaya çıktı."
     Şimşek, Denizli horozunun öten ve kavgacı olmak üzere iki cinse ayrıldığına işaret ederek, "Kazanan horozun alt bölümünde palmiye yaprağı kabartması var. O dönemde kavgayı kazanan gladyatörlere de gücün simgesi olan palmiye yaprağı verilip, ödüllendirilirdi. Kavga eden horoz kabartmaları bin 900 yıllık" diye konuştu.
     Kazı ekibinin sürdürdüğü çalışmalarda leylek, tatlı su balığı, boğa, domuz, aslan ve yunus gibi hayvanların mermer bloklar üzerindeki kabartmalarının da bulunduğunu söyleyen Şimşek, "O dönemin sanatçıları sevdikleri ve değer verdikleri hayvanların kabartmasını yapıyormuş. Denizli horozu da o dönemin en çok sevilen ve saygı duyulan hayvanları arasında yer alıyor. Denizli horozu ırkını, bugünlere kadar korumayı başarmış" dedi.
    
     Muhabir: Sebahatdin Zeyrek / Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
16 Mayıs 2013 17:50
DİĞER HABERLER