Prof. Dr. Yücel Karaman, karın içi gözleme operasyonu olarak tanımlanan laparoskopi hakkında bilgi verdi. Karaman, yaygın olarak kullanılan bu tedavinin daha çok kadın hastalıkları ve kısırlığa sebep olan problemlerin tanısı ve tedavisinde tercih edildiğini söyledi. Karaman, "Kullanılan çok küçük çaplı özel aletlerle ve ince bir kamera ile karın içi ve iç genital organları araştırılır." dedi.
Laparoskopinin ameliyat koşullarında ve genel anestezi altında uygulandığını aktaran Karaman, "İlk olarak göbekten ufak bir iğne ile girilir ve karın içinin karbondioksit ile dolması sağlanır. Bu sayede işlem sırasında daha sağlıklı görüntü alınabilir. Laparoskop (kamera) ortalama 2-10 mm çapında açılan delikten uygulanmaktadır. Diagnostik laparoskopi ya da cerrahi laparoskopi oluşuna göre delik sayısı 2 ila 4 arasında değişkenlik göstermektedir. Laparoskoptan alınan görüntü ekrana yansıtılır. Bu sayede küçük detaylar dahi incelenebilmektedir. Teşhis amaçlı uygulanan laparoskopiler ortalama olarak 30 dakikada tamamlanmaktadır. Tedavi için uygulanan laparoskopiler ise daha uzun sürebilir." bilgisini verdi.
Söz konusu tedavi yönteminin kısırlık, dış gebelik, yumurtalık kistileri ve miyom tanılarında kullanıldığını belirten Karaman, laparoskopinin avantajlarını ise şöyle tanımladı:
"Laparoskopide karın açılmaz bu sayede büyük yara izleri oluşmamaktadır. İltihap riski açık ameliyatlara göre çok daha azdır. Karna uygulanan ufak bir kesiden işlem yapıldığı için hastanın ameliyat sonrası ağrısı daha azdır. Hasta daha çabuk iyileşmektedir. Hasta evine daha hızlı döner. Hastanın işine geri dönüş süresi yaklaşık olarak 7-15 gün arasındadır. Dokulara en az hasarı verir. Koruyucu bir yöntemdir. Kaynak: http://www.brukseltupbebek.com/laparoskopi "
CİHAN