Lavrov: IŞİD'le mücadelede başarı için Esed'in devrilmesinden vazgeçilmeli

Lavrov: IŞİD'le mücadelede başarı için Esed'in devrilmesinden vazgeçilmeli
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de IŞİD'le mücadelede başarı için Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilmesi yönündeki taleplerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı MGIMO Üniversitesi'nin 1 Eylül ders başı yapması vesilesi ile öğrencilerle bir araya gelen Lavrov, "Terörle mücadele için ön şart olarak ortaya konan Esed'in görevden uzaklaştırılması yönündeki talepler gerçekçi değil ve beklentilerin tersi yönünde sonuçlara neden oluyor. Bu talepten vazgeçilirse… Biz de Rusya Federasyonu Başkanı'nın önerisi çerçevesinde verimli çalışabiliriz…" dedi.

ABD, Körfez ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinin terörle mücadelesini hatırlatan Lavrov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin IŞİD ve diğer terör gruplarının ciddi tehdidini anlayanların çabalarını birleştirmeleri gerektiğini söylüyor. Öncelikle Suriye ordusu, Irak ordusu ile Suriye ve Irak'ta IŞİD'i durduran Kürt gönüllüleri vurguladı." değerlendirmesinde bulundu.

EŞİT ŞARTLARDA ABD İLE DİYALOG

Rusya'nın ABD ile ilişkilerini eşit şartlarda diyalog çerçevesinde yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade eden Lavrov, "Eğer ABD eşit şartlarda diyalog yoluna dönerse biz beklemeyiz. Rusya ve ABD arasında ilişkiler birbirlerinin pozisyonlarına saygı çerçevesinde olmalı. Karşılıklı çıkarlara dikkate alınmalı ve saygı gösterilmeli…" çağrısı yaptı.

KİEV, MİNSK ANLAŞMASI'NI TAM UYGULAMALI

Doğu Ukrayna'da iç savaşın sonlanmasını öngören Minsk Anlaşması ile ilgili de konuşan Lavrov, Kiev'in herhangi bir maddeyi dışarıdan tutmadan, oyunlara başvurmadan anlaşmayı tamamı ile uygulaması gerektiğini söyledi.

Lavrov, "Normandiya Dörtlüsü" (Rusya, Ukrayna, Almanya, Fransa) olarak bilinen ülkelerin dışişleri bakanlarının önümüzdeki 10-12 gün içinde yeniden bir araya geleceğini belirtti. Konunun Putin'in diğer ülkelerin devlet başkanları ile yaptığı telefon görüşmesinde ele alındığını ifade eden Lavrov, anlaşmanın uygulanmasında ortaya çıkan engellerin ele alınacağını kaydetti. CİHAN
01 Eylül 2015 13:32
DİĞER HABERLER