Leonardit gübre ihracında taleplere yetişilmiyor

Leonardit gübre ihracında taleplere yetişilmiyor -Bünyesinde bulunan iz elementler sayesinde bitki gelişimine önemli katkı sağlayan leonardit gübre ihracında talep artışı dikkat çekiyor -Kemer ilçesinde faaliyet gösteren bir firma,
BURDUR (A.A) - Murat Çoban - Burdurda faaliyet gösteren bir firma, Kemer ilçesinde bitki ve hayvan kalıntılarının uzun yıllar toprak altında kalmasıyla oluşan bir gübre türü olan leonarditi Balkan ülkelerine ihraç ediyor.
     Kemerde bir madenden çıkardığı leonarditi kamyonlarla Kemerdeki tesislerine götüren firma, burada çeşitli katkı maddeleriyle işleyerek 9 çeşit ürün elde ediyor. Firma, yılda ortalama 10 bin ton üretim yapıyor, üretiminin büyük bölümünü de Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonyaya ihraç ediyor.
     Firmanın işletme müdürü Vedat Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leonarditin oluşum açısından benzeştiğini linyitten barındırdığı organik maddelerin yüksek olmasıyla ayrıldığını belirtti. Benzer koşullarda oluşmaları nedeniyle linyit kömür madenlerinde leonardit bulunabildiğini ifade eden Kalaycıoğlu, ancak kömür bulunmayan ortamlarda da leonardite rastlamanın mümkün olduğunu anlattı.
     Son yıllarda organik tarımın ön plana çıkmasıyla leonardite ilginin arttığını, ülke genelinde yaptıkları satışın yanı sıra ihracat da gerçekleştirdiklerini dile getiren Kalaycıoğlu, 10 bin ton olan yıllık üretimlerini 25 bin tona çıkartarak ihraç ettikleri rakamı yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
     Kalaycıoğlu, geçen yılın ekim ayından itibaren yaklaşık 6 bin ton satış gerçekleştirdiklerini, bunun 4 bin tonunu ihraç ettiklerini vurgulayarak, Yurt içi ve dışından gelen taleplere yetişemiyoruz. Şu anda Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonyaya ihracat yapıyoruz. Bunun yanından diğer Balkan ülkelerinden de talepler alıyoruz. Ayrıca Azerbaycandan 15 bin tonluk talep var dedi.
     Fiyatlarının diğer ülkelere göre düşük olmasının talebin artmasını sağladığına işaret eden Kalaycıoğlu, Leonarditin tonunu 250 liradan satıyoruz. Diğer işlenmiş ürünlerimizin satışıyla bir yıla yakın sürede 1 milyon liralık ihracat gerçekleştirdik diye konuştu.
    
     -Yüzde 25 verim artışı-
    
     Firmada görev yapan yüksek ziraat mühendisi İsa Kafa ise tesiste içerisinde doğal olmayan katkı maddesi bulunmayan doğal humusu ve beraberinde hümik ve fulvik asidi işlediklerini belirtti. Leonarditte bulunan iz elementlerin bitki gelişimine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Kafa, iz elementlerin toprağın ph değerini düzenleyerek bazı hastalıkların bitkilere ulaşmasını geciktirdiğini söyledi.
     Kafa, leonardit kullanılan tarım ürünlerinde yüzde 25-30 verim artışı görüldüğünü anlatarak, Leonardit kullanan vatandaşlarımızın arazilerinde ürünler, erken hasat zamanına ulaşılacaktır. Mesela sahil bölgelerinde bin 200 milimetre yağış alan alanlarda mart ayı sonundan tarlaya girilemezken, bunu kullandığı zaman şubat ayı ortalarında traktörüyle tarlaya girebilir, toprağını işleyebilir ve ekimini yapabilir dedi.
     Leonardit gübre kullanarak yonca ekimi yapan çiftçi Sait Ertaş da bin metrekare için 70 kilogram leonardit kullandığını ve verimden memnun olduğunu söyledi. Ertaş, leonardit kullanımının ardından yaklaşık yüzde 25 verim artışı sağladığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
06 Nisan 2013 11:49
DİĞER HABERLER