Göstericilerin günlerdir olumsuz hava koşullarına rağmen sabahladığı meydan, ülkenin kaderine yön vermeye devam ediyor.
Tunus'u baskıcı rejimiyle 23 yıl boyunca yöneten Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinin ardından Başbakan Muhammed Gannuşi de Kasbah Meydanı'nda aleyhine yapılan gösteriler nedeniyle istifa etti.
Başkent Tunus'ta adını Fransızların döneminden aldığı belirtilen tarihi Kasbah Meydanı, artık turistik özelliğinin yanı sıra ülke için ayrı bir önem taşıyor. Hükümet karşıtlarının bir araya geldiği ve sabahladığı meydan, ülkenin geleceğinin şekillenmesinde rol oynuyor.
Günlerdir devam eden gösterilerin merkezi konumundaki meydanda hükümet karşıtları kamu binalarının önlerine kurdukları çadırlarda geceyi geçiriyor. Soğuk hava ve zaman zaman yağan yağmura aldırış etmeyen göstericiler, bazı sivil toplum kuruluşlarınca kendilerine dağıtılan battaniyelerle ısınmaya, yiyeceklerle de karınlarını doyurmaya çalışıyor.
Meydandaki Başbakanlık binasının önü askerler tarafından barikatla korunurken, göstericilerin tarafsızlığına inandıkları askerlerle bir sorun yaşamadıkları gözleniyor.
Tarihi meydandaki binaların duvarları, göstericilerin hislerine tercüman oluyor. Başbakanlık binası dahil binaların duvarlarına hükümet, devrik lider Bin Ali ve Gannuşi aleyhine İngilizce, Arapça ve Fransızca yazılar yazan göstericiler, ''Artık korku yok'', ''Sonuna kadar savaşacağız'' ve ''Asla vazgeçmeyeceğiz'' gibi sloganlarla da kararlılıklarını ortaya koyuyor.
Gün boyunca hükümet karşıtı sloganlar atan meydandakiler, ellerindeki pankartlar ve Tunus bayrakları ile taleplerini dile getiriyor, gösterilerde hayatını kaybeden gençlerin fotoğraflarının asıldığı bazı çadırlarda ise yaşanan acı olayların anısı canlı tutulmaya çalışılıyor.
Meydandaki birçok duvara kendini ateşe vererek olayları başlatan Muhammed Buazizi'nin fotoğraflarını asan göstericiler, Gannuşi'yi simgelediğini belirttikleri maketi ise elektrik direğine astılar. Meydanın girişindeki bazı çadırlarda da gönüllü doktorlar tarafından göstericilere sağlık hizmeti veriliyor ve çeşitli yardım malzemesi dağıtılıyor.
Yaşananlar dolayısıyla meydandaki birçok kafe ve restoran kepenklerini indirirken, bunların yerini seyyar satıcılar aldı. Patlamış mısırdan sigaraya kadar birçok ürünün yer aldığı seyyar tezgahlarda ülkeye özgü birçok yiyeceği de bulmak mümkün.
-''TÜRKİYE GÜZEL BİR ÖRNEK''-
Meydandaki gösterilere katılanlardan Ben Amor Nizar, AA muhabirine, gösterilerin uzun zamandır aralıksız devam ettiğini, ülkenin birçok yerinden gelen özellikle gençlerin meydanı doldurduğunu anlattı. Nizar, ''Tunus'ta bir devrim yaşanıyor. Bunun sadece politik bir devrim olarak kalmamasını, halkı da kapsamasını istiyoruz'' dedi.
Demokrasi, özgürlük ve daha fazla hak için sokaklara çıktıklarını belirten Nizar, Gannuşi'nin istifa etmesinin yeterli olmadığını, ülkede yeni bir politik sistemin kurulması gerektiğini söyledi. Bu amaçlarına ulaşıncaya kadar meydandaki çadırlarda kalmayı sürdüreceklerini bildiren Nizar, ''Herkesin düşüncelerini özgürce belirtebildiği iyi bir parlamenter sistem istiyoruz. Türkiye bu konuda bizim için güzel bir örnek'' diye konuştu.
Fathi Amurt de güçlü bir parlamenter sistem arzuladıklarını, amaçlarının sadece hak ettikleri özgürlükleri elde etmek olduğunu anlattı.
Gösteriler sırasında polislerce öldürülenleri ''şehit'' olarak nitelendiren Amurt, çoğu genç olan bu kişileri asla unutmayacaklarını ifade etti.
Üniversite öğrencisi Nura Hudi ise gösterilere katılmak için okula ara verdiğini söyledi. Meydandakilerin daha fazla hak sahibi olabilmek için bir araya geldiğini belirten Hudi, ülkedeki tüm insanların bunu hak ettiğini kaydetti.