LYS sonrası üniversite tercihlerine dikkat

LYS sonrası üniversite tercihlerine dikkat
Öğrencilerin LYS sonrası tercihleri geleceğini şekillendirecek en önemli adımlardan birisi.

FEM Dershaneleri ve Samanyoluhaber.com'un ortaklaşa düzenlediği eğitime katkı programı çerçevesinde sınav sonrası adayların tercih konusunda nasıl davranmaları gerektiğini açıklandı.

Uzman eğitimci, rehber ve danışmanlar eşliğinde sürdürülen programda öğrencilerin puan boşa gitmesin diye istemedikleri bölüm tercih etme, program yerine üniversite tercih etme, az sayıda tercih yapmak gibi yanlışlar ve aslında neler yapılması gerektiği aktarıldı.

İşte o programdan üniversite adayları için hayati tüyolar:

Yanlış: Program tercihi yerine üniversite tercihi yapmak.
Doğru: Bazı üniversitelerin diğerlerine göre daha avantajlı olduğu doğrudur. Fakat tercihlerinizde önceliği programlara vermelisiniz. Çünkü sizi meslek sahibi yapacak olan üniversite değil girdiğiniz programdır

Yanlış: Puan ziyan olmasın diye yüksek puanlı fakat istenmeyen programların yazılması.
Doğru: Mutlu olacağınız yeteneklerinize ve ilgilerinize uygun programları seçmelisiniz.

Yanlış: Temel bilimler programlarını sadece öğretmen olmak için seçmek.
Doğru: Temel bilimlerde da asıl önemli olan seçilen bölümle ilgili uzman, araştırmacı akademisyen olmaktır. Öğretmenli ise isteğe bağlı altenatif bir alandır.

Yanlış: Az sayıda tercih yapmak.
Doğru: Çeşitliliği olan, istediğiniz ve birbirine yakın programlar seçerek alternatifli olmada fayda vardır. Örneğin, matematik programının yanında fizik bölümüne kimya bölümünün yanında biyoloji bölümüne de yer vererek çeşitliktik sağlanabilir.

Yanlış: Puana göre tercih yapmak.
Doğru: Tercih yaparken puana göre değil başarı sırasına göre yapılmalıdır. Sınava girdiğiniz yıldan önceki iki-üç yılın başarı sırasına bakarak tercih yapmanız değişimleri de görmeniz açısından daha aydınlatıcı olacaktır.

Yanlış: Yalnızca bir üniversiteye dayalı tercih yapmak. Örneğin, yalnızca bir üniversitenin tüm temel bilimlerini seçmek.
Doğru: İstediğiniz programla ilgili, benzer imkânlara sahip olan farklı üniversitelerin programlarını seçmek daha rasyonel bir yaklaşım olacaktır.

Yanlış: İlgi, istek, beklenti ve yetenekler dikkate alınmadan sadece yüksek puandan düşüğe doğru tercih yapmak.
Doğru: Özellikle bu yanlı tercih motorlarını kullanarak yapılan tercihlerde ortaya çıkmaktadır. Adaylar sadece puana, başarı sırasına göre tercih yapıldığında istemediği bir bölüme yerleşebilirler. Bu oldukça riskli bir durumdur. Tercihiniz aslında büyük bir oranda sizinle birlikte ömrünüzün sonuna kadar yaşayacak olan mesleğinizdir. Bu nedenle mutlu olacağınız, sizi tatmin edecek, her gün zevkle gideceğiniz bir işinizin olması çok önemlidir. Keşke o bölümü üste yazsaydım demeyeceğiniz bir tercih listesi oluşturmalısınız.

Yanlış: Seçilen bölümleri bu günkü koşullara bakarak değerlendirmek.
Doğru: Tercih yaparken bölümlerin 5-10 yıl sonraki durumları düşünülmelidir. Şu anda çok gözde olan bölümler istihdam alanları doygunluğa ulaşmış olabilir. Bu nedenle gelecekte sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak bazı mesleklerin çok öne çıkacağını unutulmamalıdır.

SAMANYOLUHABER.COM

09 Temmuz 2015 12:17
DİĞER HABERLER